Så mycket av lönen bör sparas

Maria Landeborn, strateg på Danske bank
Maria Landeborn, strateg på Danske bank Foto: Tomas Oneborg

Om du har möjlighet – spara en tiondel av din lön. Det rådet ger Danske banks Maria Landeborn. Hon berättar också om varför en Ukrainafond blev hennes allra sämsta investering.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad
Annons

Hur många tusenlappar bör en person spara varje månad år 2021? Den frågan ställer SvD till flera av landets sparekonomer och strateger.

– Långt ifrån alla kan spara en tusenlapp eller mer i månaden. Det bästa sparandet är det som blir av, även om det är litet, säger Maria Landeborn.

Har du något riktmärke?

– Försök spara 5-10 procent av inkomsten efter skatt. Ibland kan det bli mer och ibland mindre, beroende på hur situationen ser ut med bostad, familj och inkomst.

Hur bör pengarna sparas?

– Saknar du buffert är det bra att börja med att sätta av lite pengar varje månad till ett sparkonto för oförutsedda händelser. Ett bra mål är att ha 1-3 månadslöner i buffertsparande.

Men sparkonton ger ingen eller liten ränta?

– Det stämmer men å andra sidan finns ingen risk att pengarna minskar i värde och inte räcker till när du behöver dem.

Är det läge att amortera?

– Ja. Har du krediter med hög ränta så lägg krutet på att amortera av dem först. Om belåningsgraden på bostaden är hög kan det vara bra att amortera något där även om det går att få uppskov.

Annons
Annons

Utöver amorteringar och buffertsparande är Maria Landeborns råd att spara i fonder.

– Satsa på ett långsiktigt sparande. Välj gärna några olika fonder så att du sprider dina sparpengar geografiskt mellan olika aktiemarknader. Breda indexfonder med låga avgifter är en bra grund.

Börsen är på rekordnivåer - är fonder ändå bra då?

– Tänk på att börsen främst är en plats för långsiktiga pengar, och månadsspara gärna för att minska risken för dålig tajming. Sparkapital som du behöver de närmaste 1-3 åren ska stå på ett sparkonto även om räntan är låg. En enkel tumregel är att för varje år som man kan avvara pengarna, så kan en tiondel av kapitalet placeras på börsen.

Vad är er ditt mest misslyckade köp - så att läsarna kan lära sig?

– Min sämsta investering var en Ukrainafond som jag köpte for 10-15 år sedan. Den var nystartad och lovande men visade sig bli en total katastrof. Trots att jag både gjorde en initial investering och månadssparade så minskade mitt kapital i värde tills det mer eller mindre var borta.

Vad lärde du dig?

– Att riskspridning är a och o. Man ska inte satsa för mycket på förhoppningsbolag eller aktiemarknader med väldigt hög risk. Visst kan det bli kursraketer – men ofta är risken större att resultatet blir det motsatta.

Till sist, vad är ditt bästa tips för att sparande ska bli av?

Starta ett månadssparande i fonder. Det kan kräva en timme eller två att komma igång och öppna ett ISK, starta ett autogiro och välja fonder, men sedan behöver du i princip aldrig göra något mer. Pengarna dras varje månad efter att lönen kommit. När det väl är igång kommer du inte märka att pengarna saknas.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons