Annons
X
Annons
X

Räddningspaket för Irland klart

En uppgörelse har nåtts om ett räddningspaket för den irländska ekonomin, uppger en diplomatkälla enligt AFP.

Paketet är värt 85 miljarder euro och innehåller lån från EU-länder, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF).

– Planen är färdig att debatteras och antas i dag, säger en källa nära de förhandlingar som ska ske mellan EU:s finansministrar i Bryssel med start klockan 13.

Runt 35 miljarder euro kommer att gå till att staga upp det irländska banksystemet.

Annons
X

Paketet blir Europas andra i år efter att Grekland fick 110 miljarder euro i nödhjälp i maj.

I går demonstrerade runt 50 000 irländare mot regeringens hanterande av situationen.

Det inledande mötet ska inkludera euroländerna samt de länder som sagt ja till att bidra till räddningspaketet, däribland Sverige och Storbritannien. Därefter ska även övriga EU-länder att bjudas in.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finansminister Anders Borg har tidigare sagt att Sverige är berett att bidra med lån på 5–10 miljarder kronor till Irland. Robert Bergqvist tror inte det blir några problem att få med riksdagen på det.

  – Sverige har förmånen att ha starka statsfinanser och äventyrar inte något genom ett lån, även om man inte får tillbaka pengarna.

  Att hjälpa Irland att stabilisera ekonomin är positivt också för Sverige som är starkt beroende av exporten till övriga Europa.

  – Om tillväxten avstannar i Europa på grund av krisen på Irland så kan det faktiskt till och med påverka jobben i Sverige, säger Robert Bergqvist.

  Men han reser samtidigt ett varnande finger och pekar mot krisande Portugal och Spanien och den osäkerhet som eurozonen visat.

  – Med Irland tar vi ett steg framåt. Men vi har ett fortsatt osäkert läge och politikerna visade i förra veckan upp en väldigt splittrad och osäker bild som visar att de inte riktigt vet hur de ska hantera krisen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X