X
Annons
X
Håkan Johansson och Mårten Garsten från Ledningsregementet i Enköping kör bandvagn genom svarta skogar i norra Dalarna. Deras bataljon hjälper till bland annat med att samordna resurser, dra vattenslangar och upprätta mobila drivmedelsstationer.
Håkan Johansson och Mårten Garsten från Ledningsregementet i Enköping kör bandvagn genom svarta skogar i norra Dalarna. Deras bataljon hjälper till bland annat med att samordna resurser, dra vattenslangar och upprätta mobila drivmedelsstationer. Foto: Adam Wrafter

Läget alltmer akut: ”Absolut inte under kontroll”

SvD I SÄRNA | Varma och torra dagar gör att brandmännen vid skogsbranden i Trängslet står inför sin värsta utmaning hittills. Branden är ”absolut inte under kontroll”, enligt räddningschefen på plats.

SvD följde med 4:e lednings-sambandsbataljonen från Enköpings garnison i bandvagn genom förödelsen.

Bandvagn 410 från Ledningsregementet i Enköping river upp damm när den tar sig fram på den smala grusvägen genom Älvdalens skjutfält. Kilometer efter kilometer med svarta trädstammar och utbränd terräng kantar vägrenen. Ett svagt rökmoln stiger från en förkolnad gren som ligger och pyr några meter in i skogen.

Bataljonschefen Mathias Segergren har blicken längre bort; ovanför de förtorkade, gula trädtopparna.

Bandvagn 410 är konstruerad för att klara av det mesta ute i fält och kan komma upp i en hastighet av 65 kilometer i timmen. Dessutom klarar den av en lutning på 35 grader i sidled. Bandvagn 410 kan också simma – dock bara i cirka fyra kilometer i timmen, enligt Försvarsmakten.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 14

Håkan Johansson är en av de soldater från Ledningsregementet i Enköping som avbröt sin sommarsemester för att komma och hjälpa till med branden vid Trängslet.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 14

Mårten Garsten och Håkan Johansson kör Enköpings garnisons bandvagn 410 längs med de för allmänheten avspärrade skogsvägarna kring Trängslets skjutfält. Den splitterskyddade vagnen gör sig bra just här, där odetonerad ammunition i terrängen utgjort ett problem.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 14

Det pyr och ryker från marken där skogsbranden dragit fram. Nu planerar man att eventuellt lägga ut sparad snö från bland annat Idre Fjäll längs med begränsningslinjerna.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 14

För vegetationen som svartnat finns ingen återvändo. ”Det försvinner allting”, säger räddningschef Johan Szymanski till SvD.

Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 14

Kilometer efter kilometer kantas den torra grusvägen av utbränd natur.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 14

Den naturliga brandgatan har på sina håll satt stopp för elden, vilket har skapat tydliga färgkontraster i landskapet.

Foto: Adam Wrafter Bild 7 av 14

Tyska brandbilar med volontära brandmän anlände till Särna under måndagen. På tisdagen sattes de in i kampen mot lågorna för första gången.

Foto: Adam Wrafter Bild 8 av 14

53 tyska frivilliga brandmän anlände till Särna under måndagen. De kommer bland annat att arbeta med att förstärka begränsningslinjerna mot eldhärden under de kommande kritiska dygnen.

Foto: Adam Wrafter Bild 9 av 14

En av de pumpstationer i Trängslet som förser 2 mil slang med vatten. Under tisdagen meddelade räddningstjänsten att vattenresurserna börjat sina.

Foto: Adam Wrafter Bild 10 av 14

Trängslets skogar är torra, dammiga – och mer och mer kala.

Foto: Adam Wrafter Bild 11 av 14

Ett flertal olika aktörer från flera olika länder är inblandade i insatsen mot lågorna i Älvdalen.

Foto: Adam Wrafter Bild 12 av 14

Försvarets black hawk-helikopter dumpar vatten över en rökpelare i Trängsletområdet.

Foto: Adam Wrafter Bild 13 av 14

Norska helikopterpiloter servar sin farkost i Särna efter en lång arbetsdag.

Foto: Adam Wrafter Bild 14 av 14