X
Annons
X
Äntligen återser Nazi Swirakly sin son Rodan som springer fram till mamma på Arlanda. Men plötsligt är det som blygheten kommer över honom. Två är är lång tid i en sjuårings liv.
Äntligen återser Nazi Swirakly sin son Rodan som springer fram till mamma på Arlanda. Men plötsligt är det som blygheten kommer över honom. Två är är lång tid i en sjuårings liv. Foto: Malin Hoelstad

Räddades ur havet – nu får Rodan träffa mamma igen

Långläsning

Vad får en pappa att lämna sin fru och två av sina barn i ett krigshärjat land? Mer än två år har gått sedan familjen Swirakly splittrades. Nu får de äntligen återförenas. SvD:s Jonas Fröberg berättar om resan från Syrien till Borås.

Norrby, Borås, fredag kväll

Hissdörren glider upp. Fjärde våningens trappavsats brer ut sig och Nazi Swirakly tittar på fanérdörren till sitt nya hem. En tom lägenhet. Hon stryker håret på sonen Rodan, 7.

Sverige
Långläsning
Läs mer om Familjen Swiraklys flykt

Äntligen återser Nazi Swirakly sin son Rodan som springer fram till mamma på Arlanda. Men plötsligt är det som blygheten kommer över honom. Två är är lång tid i en sjuårings liv.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 26

Borås lördag. Nu inleds nästa resa – in i det svenska samhället. Lägenheten är fortfarande tom förutom sovmadrasser. Från vänster en trött pappa Khaled, mamma Nazi, Sham och Abudi. Bakom hoppar Rodan.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 26

Första dagen i Sverige. Barnen är ute i snön. Kylan är svår att vänja sig vid.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 26

En spontandans till syrisk musik – det är där vi lämnar familjen på lördagen.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 26

I syriska staden Latakia 12 mil från gränsen till Libanon packar Nazi, Sham och Abudi sina väskor. Svärfar, pappa till Khaled som nu väntar i Borås, tittar på dem från soffan.

Foto: Privat Bild 5 av 26

På väg. Nazi, Abudi och Sham är förväntansfulla.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 26

Khaled och och hans lille son Rodan flyter på en plywoodskiva och räddas i sista stund av Gula båtarna på Medelhavet i oktober 2015.

Foto: Malin Hoelstad Bild 7 av 26

Väntan på Migrationsverket i Borås, augusti 2016.

Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 26

Viskafors, februari 2016. Rodan har börjat förskolan. Pappa Khaled är med en stund på morgonen. Rodan serverar låtsaskaffe.

Foto: Malin Hoelstad Bild 9 av 26

Sommaren 2016. Khaled och Rodan fiskar vid Storsjön utanför Borås och har fått sin livs första abborre.

Foto: Malin Hoelstad Bild 10 av 26

Syriska gränsen i norra Libanon. George, vår översättare, vill inte berätta för familjen att vi står här. Han menar att den syriska sidans vakter kan vara problematiska.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 26

Torsdag 14.50. Familjen har fått en liten tvåa i Borås och det viktigaste är att ordna sängplatser till alla. Khaled och Rodan ska pumpa upp en luftmadrass.

Foto: Malin Hoelstad Bild 12 av 26
Foto: Malin Hoelstad Bild 13 av 26

Lunchpaus i Beirut. Abudi och Nazi har beställt hamburgare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 14 av 26

Klockan är 02.30. Den stora resan mot Arlanda börjar på riktigt i Beirut. Vår fixare och chaufför George hjälper till med den svarta väskan på flygplatsen. Förväntan, spänning fyller luften för 10-årige Abudi och 13-åriga Sham. Mamma Nazi kommer med mer packning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 15 av 26

Tidig morgon Herrljunga. Tågresan till återföreningen inleds för 7-årige Rodan och pappa Khaled. Det ryker ur deras munnar. Khaled har inte sovit alls. Allt är nervöst.

Foto: Malin Hoelstad Bild 16 av 26

Fredag 8.40. Vi färdas genom ett vackert Sverige i vinterskrud. När vi kommer fram har gryningen övergått till dag.

Foto: Malin Hoelstad Bild 17 av 26

Vid ett stökigt kafébord på Istanbuls flygplats somnar mor och dotter ganska snart.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 18 av 26

Rodan och Khaled på tåget från Herrljunga.

Foto: Malin Hoelstad Bild 19 av 26

Fredag 12:30. Rodan har svårt att stå still. Han går runt, runt som en osalig ande. Otålig. Väntan känns oändlig. De borde vara här nu. Vi får ett sms om att det är trassel med bagaget.

Foto: Malin Hoelstad Bild 20 av 26

Nu händer det strax. Nervöst skyndar de på stegen mot utgången. Vi är i Sverige och runt hörnet väntar Rodan och Khaled.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 21 av 26

Fredag 20 januari 2018 kl 13.18. Det är svårt att inte gråta. Känslorna på Arlanda vid återföreningen är obeskrivliga. Efter mer än två år får Nazi äntligen krama om sin son Rodan.

Foto: Malin Hoelstad Bild 22 av 26
Foto: Malin Hoelstad Bild 23 av 26

Familjen är samlad och alla har kramat varandra. Mer än en gång.

Foto: Malin Hoelstad Bild 24 av 26

Är det sant, är det verkligen du Rodan? tycks Nazi tänka.

Foto: Malin Hoelstad Bild 25 av 26

Känslorna är så stora att de knappt kommer ut ur kroppen. Pappa Khaled, Abudi och mamma Nazi står bakom Abudi och Rodan som inte kan sluta kramas och ta på varandra. Sham, till höger, har svårt att ta in: Det är på riktigt.

Foto: Malin Hoelstad Bild 26 av 26
Annons
X
Annons
X
Annons
X