Recension

Svagt positivRäddad ur moderskapets tvångslycka

Under strecket
Publicerad
Annons

Anna-Leena Härkönen från Kempele kallades underbarn, när hon debuterade 1984 med romanen ”Tjurdödarvapnet”. Hon var bara 19 år, hann filmdebutera samma år, kom senare in på Teaterhögskolan i Helsingfors och fick det eftertraktade Erkkopriset för romanen, som snabbt sålde i tre upplagor. Framgångarna duggade tätt men livet räckte inte riktigt till för succéerna. Det var svårt att bli berömd så ung.
19 år är nu inte en ovanlig debutålder, det var inte riktigt där problemet låg. Det var Härkönens vägval, vad skulle hon välja, skådespelare eller författare? ”Tjurdödarvapnet”, som kom på svenska 1985, var en ovanlig roman genom sitt ämne: en 16-årig ung man från Vasas asfalt som skickas ut på landet för att hjälpa en sjuk släkting med slåttern. Stadsbusen Alpo Korva möter Finlands natur under sin sommar, han lär sig en hel del om avfolkningsproblem och bygemenskap, om tristess och drömmar, om
bastu, plättar och köttsoppa, svärmerier i månsken och uppror mot förstockade föräldrar.

I sin debutroman lyckades Härkönen skildra den finländska landsbygden med både svart stänkande humor och hudlöshet. Hon hade en naturlig känsla för den unga människans behov av svängrum för oro och drömmar. Och även om Torvenkylä by framstod som världens absolut sista hållplats var romanen en tillräckligt lyckad blandning av finsk exotism och kärvt naturmåleri för att göra internationell succé. Men var det författare hon ville bli?
Svagt positiv är en självbiografisk roman, som översatts till nio språk. Den handlar om skådespelaren Härkönen, som, efter några komplicerade missfall, äntligen blir mor. Hon är en bit över 30, moderskapet är inte riktigt naturligt. Hon är rädd om sina yrken, hon vill skriva, hon vill spela teater. Hon tror inte att det går att leva som konstnär om man blir mor.
Graviditeten blir komplicerad, barnet föds med kejsarsnitt, för tidigt. Romanens jag blir gravt sviken som patient, en
sköterska retar sig på hennes kändisskap, vill sätta henne på plats. Den bortskämda och utagerande patienten och nyblivna modern skickas hem i förtid, som straff för att hon är ung och begåvad, och helvetet, sömnlöshetens helvete, bryter loss. En graviditetspsykos hotar men gamla kontakter, väninnor, en terapeut, den änglalike mannen och en död mormor som är en tapper förebild hjälper den unga modern tillbaka till livet och glädjen över det första barnet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons