X
Annons
X
Väntan och längtar tär. Lille Rodan längtar efter sin mamma. Pappa Khaled Swirakly som var kassör på Pepsi Cola har väntat på SFI ett helt år, trots laglig rätt redan i november förra året. Först sedan SvD intervjuade ansvarig politiker får han börja. Efter ett år av sysslolöshet.
Väntan och längtar tär. Lille Rodan längtar efter sin mamma. Pappa Khaled Swirakly som var kassör på Pepsi Cola har väntat på SFI ett helt år, trots laglig rätt redan i november förra året. Först sedan SvD intervjuade ansvarig politiker får han börja. Efter ett år av sysslolöshet. Foto: Malin Hoelstad

Räddad till Sverige – men har inte fått SFI-undervisning

Långläsning

Efter två år i Sverige har Khaled Swirakly fortfarande inte börjat SFI trots lagstadgad rätt. Det har gått två år sedan SvD var med och räddade syriska familjerna Swirakly med Gula båtarna i Medelhavet. Den ena brodern Tarek med familj integreras för fullt – medan brodern Khaled har gått helt sysslolös.

Onsdag 11 oktober klockan 17.00, Studieförbundet Sensus i centrala Borås

Väggarna på fjärde våningen är äggskalsgula. Konferensbordet inramas av sex björkstolar. Khaled Swirakly sitter vid långsidan. Blicken mot A4-papperet från förre kassören på Pepsi Cola i Syrien är som en röntgenstråle. Orden tvekar vid läpparna. Kommer i stackato.

Väntan och längtar tär. Lille Rodan längtar efter sin mamma. Pappa Khaled Swirakly som var kassör på Pepsi Cola har väntat på SFI ett helt år, trots laglig rätt redan i november förra året. Först sedan SvD intervjuade ansvarig politiker får han börja. Efter ett år av sysslolöshet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 15

Den 27 oktober 2015. En dag för evigt inetsad i familjen Swiraklys liv. Khaled Swirakly räddades i sista stund av Gula båtarna på Medelhavet, efter gummibåten förlist utanför Greklands kust. De hade då legat där i två timmar och lilla Rodan hade tappat medvetandet flera gånger.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 15

Ett facetime-samtal med familjen som är kvar i Syrien. Ofta medger el- och internettillgång i Syrien inte skakiga samtal förrän vid 23-tiden. Men då kan Rodan som ska upp till skolan inte vara med.

Foto: Malin Hoelstad Bild 3 av 15

De är oskiljaktiga, pappa Khaled och sonen Rodan, sammansvetsade av flykten och nu den djupa saknaden efter resten av familjen i Syrien.

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 15

Khaled, sittande, och brodern Tarek som håller i dottern Malin. Malin är döpt efter SvD:s fotograf, Malin Hoelstad som var med och räddade familjen ur Medelhavet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 5 av 15

Borås blues. Tarek har kommit hem från dagens SFI-undervisning och kopplar av med sonen Ziad och brodern Khaleds son, Rodan.

Foto: Malin Hoelstad Bild 6 av 15

Abeer delar ut mat till sonen Ziad, Rodan och lilla dottern Malin.

Foto: Malin Hoelstad Bild 7 av 15

Khaled är hemma hos svägerskan Abeer med familj. Han steker pannkakor för första gången i sitt liv och får till en snygg pannkaksvändning i luften.

Foto: Malin Hoelstad Bild 8 av 15

”Kom, sa damen. Jag är Asta, sa Asta”. Rodan som nu kan prata svenska högläser stolt för pappa Khaled ur ettans läsebok ”Den magiska kulan”. I köket i den tillfälliga ettan saknas knoppar i skåpluckorna och den noggranne Khaled får trots mycket fejande inte bort fettfläckarna på tapeten från föregående hyresgäster.

Foto: Malin Hoelstad Bild 9 av 15

Varför ingen SFI på ett helt år? Khaled får genom SvD träffa Borås ansvarige politiker för integration, Lars-Åke Johansson (S) som sitter t h och Lennart Gustavsson (t v) som är chef för arbetslivsförvaltningen. Efter två timmar står det klart: Kommunen har gjort fel. Khaled skriver in sig på SFI direkt efteråt. Efter ett år av sysslolöshet.

Foto: Malin Hoelstad Bild 10 av 15

Khaled bläddrar i sitt skrivhäfte på den svenskkurs han hittat hos studieförbundet Sensus där Kulturföreningen Ljus framtid hyrt in sig. Läraren Eyad Shehab bakom uppmuntrar honom.

Foto: Malin Hoelstad Bild 11 av 15

Vi är på Studieförbundet Sensus i Borås. Kulturföreningen Ljus framtid genom Eyad Shebab hyr in sig och lär ut svenska. Till höger om Khaled Swirakly hukar sig Ali Barakat som just anlänt från Syrien i röd huvtröja. ”Jag äär 20 årr. Jag har ingen familj,” säger han med rädd blick.

Foto: Malin Hoelstad Bild 12 av 15

Ord. En svensk framtid.

Foto: Malin Hoelstad Bild 13 av 15

Rodan och Khaled.

Foto: Malin Hoelstad Bild 14 av 15

Khaled går in till studieförbundet Sensus där han hittat en svenskkurs på kvällstid - eftersom han inte fått börja SFI.

Foto: Malin Hoelstad Bild 15 av 15