Annons

Rädda vindkraftsutbyggnaden

VINDKRAFTEN Centerpartiets riksdagsledamöter måste följa sitt eget stämmobeslut och rädda den andelsägda vindkraften. Stoppa den nya uttagsskatt som enligt regeringens vindkraftssamordnare blir ett hinder för vidare vindkraftsutbyggnad, kräver representanter för tre andelsägda vindkraftsbolag, inför måndagens riksdagsdebatt.

Under strecket
Publicerad
Foto: CATA PORTIN

Imorgon på Global Wind Day samlas företag och organisationer i hela världen för att lyfta fram vindkraften som ett viktigt bidrag till en långsiktigt minskad klimatpåverkan. Samma dag debatterar riksdagen en motion som inlämnats av oppositionen om att undanta andelsägd vindkraft från uttagsbeskattning. När beslut fattas i ärendet på tisdag har centerns riksdagsledamöter chansen att följa sin partistämmas beslut om den delägda vindkraften.

Cirka 10 procent av dagens svenska vindkraft ägs av vanliga konsumenter som köpt ägarandelar motsvarande sin egen elförbrukning. En investering på exempelvis 100000 kronor berättigar till inköp av cirka 15000 kWh egen förnybar el till ett självkostnadspris som motsvarar vindkraftens rörliga produktionskostnad.

Annons
Annons
Annons