Annons

”Rädda spillran av rena Östersjöfiskare”

Foto: Johan Nilsson/TT

Det lokala regionala torskfisket måste få fortsätta. Samtidigt måste torskens svält snabbt åtgärdas, skriver Tommy Lang, Havs- och kustfiskarnas producentorganisation, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Tommy Lang.

Foto: Privat

Havs- och kustfiskarnas producentorganisation, HKPO, ämnar inte falla in i den allmänna supporten för Internationella havsforskningsrådets, ICES, råd om torskfiskestopp i östra beståndet. Ett stopp skulle få allvarliga följder och måste därför ifrågasättas, om nu inte större delen av fiskerinäringen i området helt ska slås ut, och särskilt som åtgärden inte kan rädda torsken. Med detta sagt är HKPO tacksam för att ICES forskare nu har verifierat vår uppfattning sedan länge över vilka som är de egentliga problemen för torsken i östra Östersjön.

Det är anmärkningsvärt att Peter Ronelöv Olsson, SFPO, i debattartikeln den 28 maj trots tillgänglig kunskap väljer att förenkla problembilden (sälmask), och att i förskott anamma ICES råd. Det vittnar inte om omsorg om vare sig torsken eller torskfiskenäringen. I själva verket samverkar då SFPO och miljörörelser genom dåliga analyser att som följd driva fram en nedläggning av den regionala torskfiskenäringen, och till att bana väg för ännu mer av storskaligt foderfiske i Östersjön. Peter Ronelöv Olsson uppvisar ett stort förtroende för ICES. Han borde därför ta till sig mer av vad ICES forskare lyfter fram som orsak och verkan när de skriver följande:

Annons
Annons
Annons