Annons

”Rädda jorden – stoppa avtalet med Brasilien”

Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Foto: Eraldo Peres/AP

Vi kan inte passivt stå och titta på när Brasiliens president Bolsonaro låter Amazonas regnskogar gå upp i rök. Det är hög tid att Sveriges regering säger nej till EU:s klimatfientliga handelsavtal med Mercosurländerna, skriver Vänsterpartiets Malin Björk och Lorena Delgado Varas.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg, pressbildBild 1 av 1

I Brasilien brinner just nu en och en halv fotbollsplan av regnskogen i Amazonas upp varje minut. Landets president Bolsonaro har i flera veckor vägrat att stoppa bränderna och till och med hävdat att de är ett påhitt av miljöorganisationer. Hela världen, förutom möjligtvis USA:s president Trump, upprörs över hans arrogans inför förödelsen av det som kallas ”världens lungor” eftersom Amazonas producerar en femtedel av hela jordens syre.

Samtidigt har EU kommit överens om ett gigantiskt handelsavtal med Mercosurländerna, där bland annat Brasilien ingår. Avtalet har länge mötts av högljudda protester från civilsamhället. I juni uppmanades EU av över 300 frivilligorganisationer att stoppa förhandlingarna om avtalet med hänvisning till den kraftigt försämrade situationen för klimatet och de mänskliga rättigheterna i Brasilien under Bolsonaros styre. Även Frankrikes miljöminister är djupt kritisk till avtalet. Efter Brasiliens undermåliga hantering av skogsbränderna har såväl Frankrikes som Irlands regering hotat med att inte godkänna avtalet. Tyskland och Norge har dragit in sitt stöd för att bekämpa skogsavverkningen i Brasilien eftersom landets president uppenbarligen inte använder pengarna till detta. I Finland diskuteras ett importstopp av brasilianskt nötkött.

Annons
Annons
Annons