Annons
Ledare

Fredrik Hultman:Rädda pensionerna från populismen

Göran Persson och Carl Bildt. Lärdomarna från deras tid har fallit glömska.
Göran Persson och Carl Bildt. Lärdomarna från deras tid har fallit glömska. Foto: Bertil Ericson/TT

Ett hållbart pensionssystem undergrävs av Socialdemokraterna. Samtidigt ser vi hur budgetdisciplinen vittrar sönder. Det är som att lärdomarna från 90-talskrisen är bortblåsta.

Under strecket
Publicerad

Ett nytt pensionstillägg som sopar undan grundtankarna med reformerna på 1990-talet ska införas 2021. Den som arbetat mindre får mer pengar, och skillnaden mellan den som har arbetat många timmar och den som har arbetat deltid minskar. Det är problematiskt.
Redan tidigare var skillnaden mellan hög och låg pension liten, på grund av den höjda garantipensionen och bostadstillägget. En pensionär som saknar inkomstgrundad pension får fortfarande 12 100 kronor i månaden, med bostadstillägg och garantipension. Men den som har ett långt arbetsliv bakom sig av medelinkomster får bara dryga 14 000 kronor. Den skillnaden vill Socialdemokraterna minska ytterligare.

Tanken med reformen av pensionssystemet på 1990-talet var att systemet inte skulle vara känsligt för politisk opportunism. Politiker skulle inte kunna skjuta till klumpsummor för att gynna särintressen, eftersom det skulle bli ett oemotståndligt vapen i valrörelser. Pensionssystemet skulle istället finansieras genom direkta skatter, och vara beroende av utvecklingen för svensk ekonomi. Med det nya pensionstillägget backar regeringen bandet, så att pensionerna återgår till att bli en budgetfråga bland andra.

Annons
Annons
Annons