Annons
X
Annons
X

Jonatan Lönnqvist: Rädda och slagna lärare

Svenska skolan
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Att bli upptryckt mot väggen och misshandlad av en elev (Smålandsposten 6/4) är knappast det som lockar unga till läraryrket. Samtidigt spår SCB att lärare kommer att vara ett av de största bristyrkena fram till 2025 och lärarrekryteringen är en av de största utmaningarna i landets kommuner (AB 11/4).

När Lärarnas riksförbund 2013 undersökte arbetsmiljön för sina medlemmar, uppgav nästan en av fyra lärare att de under det gångna året hade utsatts för hot, våld, sexuella trakasserier eller annan kränkning. I Stockholm visar utbildningsförvaltningens riskrapport, att antalet rapporterade incidenter där lärare drabbats av hot och våld uppgick till 562 händelser under 2015 – att jämföra med 211 fall år 2013.

Delvis kan detta säkert förklaras med ökad inrapportering. Men Lotta Edholm (L), tidigare skolborgarråd, säger på telefon: ”Min bild när jag träffar lärare är att det här är ett ökande problem”.

Annons
X

Edholm jämför situationen i skolan med boken ”Flugornas herre” (DN 17/4). Eleverna har tagit makten och hotar med anmälan till Skolinspektionen om läraren ryter ifrån.

Lärare behöver få ett tydligt mandat från politiskt håll, att de får och ska upprätthålla ordning och exempelvis kunna bryta upp ett slagsmål mellan elever – utan rädsla för att själva anmälas och riskera avstängning under utredningstiden.

Källa: Stockholms stads utbildningsförvaltning Foto: Thomas Molén / SvD
Ge lärare mandat att hålla ordning svd.se
Annons
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT Bild 1 av 2

Källa: Stockholms stads utbildningsförvaltning

Foto: Thomas Molén / SvD Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X