Annons
X
Annons
X

Rädda hyresrätten utan nya miljonprogram

Det går trender i bostadspolitiken. Först var det egnahem med liten trädgård som var modellen. Sedan skulle man bo i kommunala hyresrätter med linoleummatta och sopnedkast. Så småningom skiftade intresset mot eget ägande igen och hyresrätterna skulle ombildas till bostadsrätter.

Men Mats Odell (KD) som är ansvarig minister i bostadsfrågan har inga storslagna planer. Han bygger inga miljonprogram.

Det finns de som tycker att det är ett problem. De rödgröna vill smälla upp 40000 bostäder, mest hyresrätter, per år fram till år 2016. På sex år blir det åtminstone ett fjärdedels miljonprogram. Låter det lockande?

Annons
X

Variation har det funnits liten förståelse för i bostadspolitiken. Som att olika typer av boende passar olika individer och familjer i olika skeenden av livet. Ibland är det flexibiliteten och servicen i en hyresrätt man vill ha. Ibland är det tryggheten och självbestämmandet i det egna ägandet som känns bäst.

Det gör förstås politikernas uppgift svårare om de erkänner det. Man kan inte peka med hela handen och man blir inte ihågkommen som den store planläggaren. Därför är det glädjande att Mats Odell inte tycks ha några sådana ambitioner.

Det betyder inte att det saknas idéer om hur bostadsbristen kan minska eller ungdomarnas situation på bostadsmarknaden förbättras. Om det är Danmark som brukar lyftas fram som ett gott exempel när det gäller arbetsmarknadspolitiken är det snarare Norge som är ett föredöme när det gäller boendet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Där finns till exempel möjligheten att hyra ut upp till hälften av sin villa eller lägenhet skattefritt, något som Kristdemokraterna vill införa också här. Det är en enkel reform som enligt beräkningar skulle kunna ge tiotusentals nya bostäder nästan helt utan kostnad.

  I synnerhet i kombination med de redan införda ägarlägenheterna som ökar möjligheten till uthyrning.

  Enligt ett nytt förslag som också är hämtat från Norge vill Odell ge skatteavdrag för ungdomar som bosparar. Det ska ses mot bakgrund av Finansinspektionens förslag till lånetak som skulle innebära att bara 85 procent av en bostads värde kan belånas. Men oavsett detta är det förstås en god idé om unga eller deras föräldrar kan sätta in en slant regelbundet för att göra det lättare att skaffa en egen bostad.

  Men framför allt är det hyresrätterna som behöver bli fler. Enligt Boverkets årliga kartläggning som presenterades igår råder bostadsbrist, särskilt i storstäder och på högskoleorter.

  Ett sätt att avhjälpa det är Odells förslag att bostäder för unga ska kunna byggas med lägre standard, och därmed lägre kostnad.

  Men på sikt måste hyressystemet förändras i grunden. Under åren har bruksvärdessystemet justerats i marginalen. Men det räcker inte. Hyresregleringarna bygger in bostadsbristen i systemet. Återigen finns det skäl att lära av Norge. Där har hyressättningen varit i stort sett avreglerad sedan andra världskriget och resultatet är talande. I Stockholm tar det 307 veckor att hitta en etta på 40 kvadratmeter. I Oslo behöver man inte ens vänta en vecka på samma lägenhet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X