Annons

”Matilda Ernkrans, rädda den högre utbildningen”

Foto: Erik G Svensson/TT

Det går inte att effektivisera utbildning på samma sätt som andra verksamheter. Ministern Matilda Ernkrans har chansen att göra något riktigt bra för framtiden och slopa produktivitetsavdraget, skriver Mats Ericson, Sveriges universitetslärare och forskare.

Under strecket
Publicerad

Mats Ericson.

Foto: Stefan Tell

Det är utmärkt att Sveriges ingenjörer lyfter det stora, allvarliga problemet med urholkning av resurser till den högre utbildningen i debattartikeln ”Bra utbildning kostar”. Men problem är bredare än så och gäller de flesta utbildningsområden, inte minst medicin och undervisning. Den stora anledningen till resursurholkningen är det så kallade produktivitetsavdraget med effektiviseringskrav på lärosätena.

I hela samhället höjs effektivitetskrav för att mer arbete ska utföras på kortare tid med samma, eller helst högre, kvalitet. Men det går inte att effektivisera utbildning på samma sätt som andra verksamheter. Det går helt enkelt inte att utbilda studenterna dubbelt så snabbt i dag som för 25 år sedan. Det är snarare så att man kanske behöver mer tid för samma sak eftersom studentgrupperna har större spridning då det gäller förkunskap.

Annons
Annons
Annons