Annons
X
Annons
X

Radcliffe på egna ben

Han är världsberömd, stenrik och har horder av fans. Ändå slåss Daniel Radcliffe för ett erkännande. Nu tar Harry Potter-serien slut och han kan äntligen bli tagen på allvar – eller sluta som ännu en bortglömd barnstjärna.

(uppdaterad)

Sen natt i en engelsk radhusförort. I famnen, intill sitt karaktäristiska tomteskägg, bär professor Dumbledore ett sovande barn. Kollegan professor McGonagall tittar bekymrat på den lille.

–Den här pojken lär bli berömd. Vartenda barn i vår värld kommer att känna till hans namn, säger hon.

Redan tre minuter in i den första Harry Potter-filmen får vi veta vad som väntar huvudpersonen: kändisskap, förväntningar om stordåd, en uppväxt utan närvarande föräldrar. När man ser om scenen idag tycks den dock lika mycket som en profetia över Daniel Radcliffe, som spelar trollkarlspojken i filmerna.

Annons
X

Harry Potter har blivit 2000-talets stora barn- och ungdomshjälte. Böckerna har sålts i 450 miljoner exemplar, filmserien är den mest inkomstbringande någonsin och fansen, kallade ”potterheads”, utgör en hel subkultur. För Daniel Radcliffe har det i princip varit oundvikligt att bli en superkändis.

Det intressanta är hur tydligt hans liv har kommit att likna Harry Potters.

Daniel och Harry är båda ensambarn uppvuxna kring London och har udda sporter som hobby (cricket respektive quidditch).

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bägge förde en ganska ordinär tillvaro fram till elva års ålder. Då kom, i den enes fall, en halvjätte som slog in familjens ytterdörr och förändrade livet för evigt. Den andre spelade i en teaterpjäs som en filmproducent råkade gå och se.

  En fascinerande aspekt av Potter-filmerna är hur de har utvecklats under seriens gång. I takt med att publiken har blivit äldre har både filmer, karaktärer och skådespelare mognat och blivit vuxnare. Och om man studerar Radcliffes tonår har de faktiskt gått hand i hand med hans rollfigurs.

  Daniel Radcliffe gör allt han kan för att bli sedd som något annat än en snäll glasögonorm

  Liksom Harry hamnade han i en låtsasvärld – inte Hogwarts men väl Hollywood. Han tvingades växa upp i förtid och nådde en berömmelse som gjorde honom både beundrad och bitvis utstött av sina jämnåriga. Där Harry ärvde ett bankvalv fullt av guld fick han miljonarvoden insatta på kontot.

  Längs vägen har rollen som filmhistoriens kanske präktigaste actionhjälte gjort honom till en lika helyllestämplad stjärna. 21-åringen må vara rikare än Englands prinsar och en lika het flickidol som Justin Bieber. Men privat lever han knappast upp till vad man förväntar sig av en barnstjärna.

  Går han på kändisfester? Nej, det gör han inte.

  Bränner han pengar på lyx? Nej, det gör han inte.

  Snortar han kola? Nej, Daniel Radcliffe skriver poesi, skänker pengar till välgörenhet och kan det periodiska systemet utantill.

  Kollegor vittnar om en välartad, något lillgammal kille. En boknörd som går hem tidigt från filmpremiärer för att mysa med en tallrik flingor hemma i soffan.

  Det närmaste han har kommit en skandal var när han påstods ha rökt marijuana. ”Harry Pothead” blev rubriken i tabloiden The Mirror. Så småningom visade det sig att det enda han hade rökt var en hemrullad cigarett.

  Radcliffe tycks faktiskt inte ens uppfylla den mest grundläggande klichén om barnskådisar – att de är bortskämda, självupptagna divor. Han är tvärtom känd för att vilja vara en i laget. Hans bäste vän under Potter-inspelningarna har varit en medelålders man på kostymavdelningen.

  Dan, som vännerna kallar honom, framstår kort sagt som märkligt sympatisk.

  Vid det här laget har han tillbringat halva sitt liv ihop med Harry Potter. När filmserien nu går mot sitt slut blir det dock tydligt att det finns en avgörande skillnad mellan skådespelaren och hans alter ego.

  Harry Potter är ju den utvalde, pojken som mörkrets trollkarl Voldemort inte kunde döda. Han har magiska krafter som ingen annan. Daniel Radcliffes unika kvaliteter är mindre självklara.

  De dialogdrivna, actionspäckande Potter-filmerna har inte krävt, eller ens lämnat utrymme för, något subtilt skådespeleri. Ibland har det rentav sagts att huvudrollsinnehavaren har blivit en stjärna mest av en slump, att han var en hyggligt talangfull barnskådis som befann sig på rätt plats vid rätt tidpunkt.

  Frågan är vad han egentligen har betytt för filmernas framgångar. Hade vem som helst nått hans status bara genom att råka se ut som Harry Potter?

  2011 befinner sig Daniel Radcliffe i den anmärkningsvärda sitsen att vara en superstjärna och tjäna 150 miljoner kronor per film, men tvingas bevisa att han faktiskt kan agera.

  Facit ser inget vidare ut. Det är lätt att räkna upp barnstjärnor som har försvunnit ur rampljuset, svårare att hitta sådana som blivit respektingivande skådespelarnamn. Statistiken talar för att en 30-årig Radcliffe varvar roller i b-filmer med autografskrivande på fantasykonvent. Själv verkar han livrädd för scenariot.

  Genom åren har han talat med oräkneliga reportrar om sin beslutsamhet att ha en karriär även efter Potter. I en intervju förklarade han att han jobbar oavbrutet för att inte riskera att bli sedd som en föredetting. Hans största skräck, sa han i en annan, är att vara medioker.

  Följaktligen gör Daniel Radcliffe allt han kan för att bli sedd som något annat än en snäll glasögonorm. Nyligen talade han ut om sina alkoholvanor, till synes i ett försök att få en farligare image. Hans två kommande långfilmer är en thriller och en smalare independentfilm. Härom året syntes han i en uppsättning av den psykologiska melodramen. Equus, en roll som innefattade en femton minuters nakenscen.

  Det mest oväntade karriärsdraget är ändå utflykten till Broadway. Potterstjärnan spelar just nu huvudrollen i How to succeed in business without really trying, en käck musikal om förvecklingar i affärsvärlden på 60-talets Manhattan. Inför rollen har han tagit lektioner i både sång, dans och amerikanskt uttal.

  Responsen på dessa nya karriärförsök kan beskrivas som, tja, trevande.

  När The Guardian summerade recensionerna av How to succeed in business without really trying slog tidningen fast två saker. För det första att alla recensenter gillade unge Dan och önskade honom allt väl. För det andra att ingen ansåg att han kunde sjunga.

  Pjäsen Equus spelade för fulla hus, men publiken bestod till största delen av unga ”potterheads” med föräldrarna i släptåg. Teatern tvingades hyra in säkerhetsvakter för att hindra publiken från att smygfota stjärnans kön.

  När klockan slår midnatt natten till onsdag startar utsålda specialvisningar på biografer i hela Sverige. Tio år har gått sedan den första Potter-filmen och serien är framme vid sitt sista avsnitt.

  I Harry Potter och dödsrelikerna del två gör de onda och goda trollkarlarna upp en gång för alla. Häxkonstskolan Hogwarts förvandlas till ett slagfält, och Harry Potter ställs inför en avgörande duell med Voldemort.

  Det är Harrys livs viktigaste uppgift. Daniel Radcliffe hoppas desperat att det inte också blir hans.

  Quiz: Testa vad du kan om Harry Potter-filmerna quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X