Kommentar

Björn Rydell:Rådändring: Litium

Analyser är delvis färskvara. När det hänt mycket med börskursen och/eller i verksamheten så är det läge att se över ursprungsrådet. Här är ett bolag där vi idag byter fot.

Uppdaterad
Publicerad

Litium (20,50 kr)

I mitten på januari i år skrev vi om Spotlightbolaget Litium som utvecklar och säljer e-handelslösningar till små och medelstora företag.

Sedan vi publicerade vår analys har Litium släppt två rapporter. Avslutningen av 2018 var stark med en tillväxt på 39 procent i det fjärde kvartalet. På helårsbasis växte Litium 34 procent. Det är bra.

Även inledningen på 2019 var fin då tillväxten var 33 procent. Nedan följer hur intäkterna utvecklats på kvartalsbasis de senaste kvartalen.

Litium har en hög andel återkommande intäkter. I första kvartalet 2019 uppgick dessa som andel av de totala intäkterna till 96 procent. Det är rekordhögt.

Många investerare älskar återkommande intäkter, vilket vi pratade om i det senaste avsnittet av Börsplus Podcast. Flera av börsens SaaS-bolag har belönats med fina uppgångar under 2019. Nedan följer några exempel.

  • Fortnox (+109 procent)
  • 24SevenOffice (+121 procent)
  • Lime (+83 procent)

I samband med rapporten för det första kvartalet 2019 ändrade Litium definitionen av deras ARR-intäkter (Annual Recurring Revenue). Vi har ingen stark åsikt om den nya definitionen är bättre eller sämre. Men det är bra att känna till.

Vi noterar även att bolaget höjde styrelsearvodet rejält. Årsstämman beslutade att styrelsens fasta arvode skall utgå med 1 480 000 kronor. Det är en höjning med 125 procent från 660 000 kr i fjol.

Vi tror Litium fortsatt har bra möjligheter till att uppvisa en god tillväxttakt till följd av e-handelstrenden framöver.

En multipel på 4 gånger försäljningen ger en uppsida på 30 procent. Det är visserligen helt okej. Hur stor ska rabatten vara mot de större SaaS-bolagen? Hur som helst så är förväntningar på Litium betydligt högre nu än tidigare. Aktien är dessutom upp över 115 procent sedan vårt initiala köpråd. Vi tar hem vinsten och sänker rekommendationen till neutral.

___________________________

Mejla oss gärna på borsplus@svd.se om du har förslag eller frågor.

Annons
Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons