Annons

Råd till ryska journalistelever: Byt yrke

Hatet och hoten mot journalister i Ryssland har ökat de senaste åren, säger Joanna Kurosz som själv arbetat som journalist i landet mellan 2003 och 2006. Bilden visar en journalist i protester i St. Petersburg 2017. Arkivbild.
Hatet och hoten mot journalister i Ryssland har ökat de senaste åren, säger Joanna Kurosz som själv arbetat som journalist i landet mellan 2003 och 2006. Bilden visar en journalist i protester i St. Petersburg 2017. Arkivbild. Foto: Dmitri Lovetsky

Ryska journalister lever ett utsatt liv, ifall de rapporterar om politik eller gräva i känsliga frågor. Numera uppmanas journaliststudenter att ”inte skriva något som är emot regimen”.

– Lärarna säger att det inte är värt det, säger journaliststudenten Ana till TT inför presidentvalet på söndag.

Under strecket
TT TT
Publicerad

Ana flyttade till den ryska huvudstaden för fyra år sedan. Då var hon 17 år, nyligen antagen till journalistprogrammet, och hade stora drömmar om att granska makten, berätta sanningen och rädda världen med det skrivna ordet.

– Vi var flera i klassen som pratade om att starta en egen oberoende tidning och jobba tillsammans med att berätta sanningen. Men nu vet vi att om man som politisk journalist vill vara säker så har man två val: antingen flytta härifrån eller göra något annat, säger Ana, som egentligen heter något annat.

Annons
Annons
Annons