Annons

Räcker vården till fler?

Sökes: Påläst, självgående vårdkonsument. Finnes: Rätt vård på rätt plats utan långa väntetider.

I Filippa Reinfeldts (M) vision måste du ge för att få del av framtidens vårdstockholm. Men hur vårdkakan ska finansieras för att klara den ökande inflyttningen saknar sjukvårdslandstingrådet svar på.

Under strecket
Publicerad

INFLYTTARNA DEL 9

SvD har i en rad artiklar berättat om den rekordstora inflyttningen till Stockholms län och dess konsekvenser. I den redan ansträngda vården uppstår problem när ytterligare en halv miljon invånare ska dela på vårdkakan år 2030. Samtidigt blir stockholmarna allt äldre och därmed mer vårdkrävande.

23 miljarder kronor kommer att saknas år 2025 om kostnaderna för vården i Stockholms län fortsätter att utvecklas som i dag, visar landstingets egen långtidsutredning.

– Framtidens vård måste få kosta, säger Filippa Reinfeldt (M) och hänvisar till att flera andra länder med hög tillväxt lägger en högre andel av BNP på sjukvård.

Men den socialdemokratiska oppositionen anser att Moderaterna skriver långa önskelistor utan att ta ansvar för notan.

– Det är ett orosmoment för framtiden. Vi har redan landets högsta landstingsskatt, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionslandstingsråd.

Filippa Reinfeldt poängterar gärna att inflyttningen till Stockholm inte enbart är ett problem utan också kan bidra till att lösa en av de stora knäckfrågorna – hur fler ska lockas att jobba i vården.

Annons
Annons

Lösningen på det stora vårdpusslet pratar hon gärna om – visionen har en tydlig röd tråd: Framtidens vårdstockholm bygger på eget ansvar, allt fler patienter ska slussas till e-hälsotjänster och gruppbehandlingar. Samtidigt ska sajten Vårdguiden vässas för att möta de informationstörstande stockholmarna så att de självmant ska söka sig rätt i vårddjungeln.

– Politikerna ska träda tillbaka, och vården bli mer patientstyrd, säger hon.

Problemen i Stockholm har länge varit de samma och lösningen ser i framtiden likadan ut, enligt sjukvårdslandstingsrådet. Både inflyttade och infödda stockholmare måste sluta att instinktivt kasta sig iväg till akuten.

–Det sitter ganska många stockholmare och väntar på akutsjukhusen som inte har de vårdbehov som gör att man behöver resurserna, säger Filippa Reinfeldt.

I stället för att belasta den dyra akutsjukvården ska stockholmarna söka sig till nyinrättade specialistcentra i primärvården. Forskning och utveckling koncentreras till supersjukhuset Nya Karolinska.

Det nuvarande sjukvårdssystemet med fokus på patienternas efterfrågan har kritiserats för att missgynna de svagaste och multisjuka. Och Filippa Reinfeldt är självkritisk.

– Baksidan av vårdgarantin är att den handlar om nybesök och behandlingar. Jag ser ett behov av att utveckla vårdgarantin för patienter med kroniska sjukdomar.

Hur då?

– Jag har inget bra svar på det. Det måste man göra tillsammans med professionen.

Landstingets folkhälsorapport visar på stora hälsoklyftor – medellivslängden kan skilja flera år beroende på i vilken del av Stockholms län man bor. Nästa år kommer ett nytt ekonomiskt fördelningssystem som ska jämna ut de kritiserade bristerna i valfrihetssystemet Vårdval Stockholm – bland annat premieras förebyggande hälsovårdsarbete. Men resursfördelningen ska ändå inte vara geografisk, utan utgå från den enskildes behov, konstaterar sjukvårdslandstingsrådet:

Annons
Annons

– Det kommer alltid att finns ett större utbud av vård i Stockholms innerstad jämfört med Norrtälje och Nynäshamn. Det handlar inte bara om hälso- och sjukvård utan om alla samhällstjänster, på samma sätt som det finns fler mataffärer att välja på i Stockholms innerstad.

SvD granskar: Stockholms nya invånare

Här är de nya Stockholmarnasvd.seStockholms nya invånaresvd.seHär är dina nya grannarsvd.seHärifrån kommer desvd.seInflyttare – vilka är ni?svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons