Annons
X
Annons
X

Räcker satsningen, bostadsministern?

Regeringen och Vänsterpartiet satsar en miljard kronor per år fram till 2019 för att rusta upp hyresrätter i miljonprogramsområden. Ett tidigare investeringsstöd ska se till att 15 000 nya bostäder för unga byggs, enligt bostadsminister Mehmet Kaplan.

Höstbudgeten 2015
Foto: TT

**Bostadsministern säger till SvD **att satsningen görs för att det råder en stor brist på nya bostäder men även att det gamla beståndet behöver rustas upp och att det i samband med upprustningen behövs en energieffektivisering.

I en debattartikel i SvD den 29 juli skrev Mehmet Kaplan att över 350 000 unga vuxna står utan bostad, en ökning med 18 procent på två år.

Dagens förslag innebär ju ingen nybyggnation?

Annons
X

– Regeringen aviserade ett stort bostadspolitiskt paket i våras som innehåller upprustningsstödet, ett investeringsstöd för nybyggnation och regelförenklingar för att det ska gå fortare att bygga nytt. Investeringsstödet kommer fullt utbyggt att innebära cirka 15 000 nya, små klimatsmarta, billiga hyresrätter per år. Dessutom kommer det i det stora bostadspolitiska paketet ett stöd till kommuner som bygger.

**Så hur många bostäder kommer det att byggas de närmaste åren?
**
– Regeringens övergripande mål är att det ska byggas minst 250 000 bostäder till 2020. Det är också viktigt att det som byggs blir bra kvalitet. Vi ska inte ha ett nytt miljonprogram med de brister det hade.

**Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson säger till SVT Nyheter att det nya upprustningsförslaget kommer ”skapa väldigt många nya arbetstillfällen”. Kan du uppskatta hur många?
**
– Vi kommer att återkomma när vi presenterar höstbudgeten vilka arbetsmarknadspolitiska effekter det här får, men byggs det fler bostäder i Sverige innebär det många nya viktiga jobb.

Jan Björklund skrev i DN häromdagen att Sveriges bostadsmarknad fungerar dåligt och är i behov av reformer. Han föreslog bland annat fri hyressättning för nybyggen. Vad tyckte du om hans förslag?

– Jag är helt överens med alla som tycker att vi behöver mer regelförenklingar, så att det går snabbare och blir billigare att bygga. Där är vi överens. Däremot kan jag inte se att en friare hyressättning gör att det blir fler bostäder. Det är framförallt unga studenter som råkar mest illa ut och de är knappast betjänta av hyreshöjningar, säger Mehmet Kaplan.

Annons
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X