SvD Perfect Guide
Annons

Rachel Brosnahan: ”Man ska inte lyssna på vem andra säger att man är”

Foto: August Image/SoPhoto Agency

Emmy-vinnaren Rachel Brosnahan om sitt turbulenta privatliv, rollen i The Marvelous Mrs. Maisel och att vid 28 års ålder plötsligt uppfattas som rolig.

Text: Sofie Zettergren - 6 december 2018

När vi ses på ett hotell i London är det bara några veckor sedan Rachel Brosnahans faster, den världsberömda modedesignern Kate Spade, begick självmord i sin lägenhet på Manhattan. Skådespelaren har dessutom precis begravt sin farfar och mitt i allt avslutat inspelningarna av tredje säsongen av the Marvelous Mrs. Maisel, dramaserien för vilken Rachel Brosnahan belönats med två Golden Globe-priser och fem Emmystatyetter.

– Livet är hårt ibland, säger hon. På samma sätt tangerar den här tv-serien både tillvarons djupaste dalar och högsta toppar. Det är ju så livet är.

The Marvelous Mrs. Maisel har liknats vid en lyckosam förening mellan Mad Men och Gilmore Girls. Huvudkaraktären Miriam ”Midge” Maisel – spelad av Rachel Brosnahan – är en tidstypisk judisk hemmafru på Upper West Side. Det är 1950-tal och hon har gjort allt som dittills förväntats av henne – hittat en make, skaffat barn och ordnat flotta middagar i den vackert inredda lägenheten i Manhattans tjusigaste kvarter. Men en rad omständigheter vänder upp och ned på idyllen.
Maken, en aspirerande ståuppkomiker, lämnar henne för en annan kvinna – och Midge hamnar av en slump på scenen på en av New Yorks trendigaste ståuppklubbar. Det ska visa sig att Mrs. Maisel är rolig som tusan – men det passade sig inte alls för en judisk hemmafru på 1950-talet.

Annons
Annons

– Midge frågar sig hela tiden vad som förväntas av henne som hustru, som mamma, som dotter och senare också i egenskap av artist. Det var en annan tid, men jag tror att vi frågar oss ungefär samma saker idag.

Ibland känns den snarare som en tragedi.
– Menar du världen eller serien? frågar hon och skrattar.

Serien.

Hon plockar upp påståendet igen och ser allvarlig ut.

– Världen som den såg ut för kvinnor på 1950-talet var en tragedi. Men den här serien är så mycket. Den är komedi, tragedi, teater, musikal och drama på samma gång. Jag älskar att den är så färgstark och ibland nästan vimsig på ett härligt sätt.

Vem tror du att Midge skulle vara idag?
– Kanske Sarah Silverman? Sarah Silverman och Amy Schumer skulle inte kunna göra vad de gör idag utan kvinnor som Midge som banade väg för kvinnliga komiker.

En Hollywoodstorhet som älskar serien är Steven Spielberg. Rachel Brosnahan, 28, berättar förtjust och smått generat om sitt möte med regissören på Golden Globe-galan.

– Steven Spielberg kom fram till mig och sa att han och hans fru älskar The Marvelous Mrs. Maisel. Och tillade sedan att han anser att det är den bästa judiska musikalen sedan Spelman på taket.

Hon skrattar åt liknelsen – det var ju ändå Steven Spielberg, och efter den något tveksamma komplimangen behövde hon ingen Golden Globe säger hon. Men priser har hon fått. För komedi dessutom. Detta trots att hon som sagt tydligen inte anses vara rolig.

– Det är helt galet att jag får en Emmy för en roll i en komedi. Jag visste inte att jag var rolig innan jag fick rollen som Midge. Jag har alltid fått höra att jag inte är rolig och att komedi inte är min grej, berättar hon och tillägger att det har lärt henne en läxa.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

– Man ska inte lyssna så noga på vem andra säger att man är. Det är lätt att det blir en självuppfyllande profetia.

Rachel Brosnahan är artigt följsam. Hon medger att hon alltid varit något av ett mönsterbarn; lydig och ambitiös. Så till den grad att hon som barn gjorde en power point-presentation för att övertyga sina föräldrar om att köpa en hundvalp. Även inför rollen som Mrs. Maisel gjorde hon sin hemläxa grundligt.

– Jag studerade komiker som Joan Rivers, Phyllis Diller och Jean Carroll. Och jag såg mycket standup. Jag skulle aldrig utsätta mig själv för det Midge gör i verkliga livet. Vilken mardröm. Men jag har blivit den bästa tänkbara publiken man kan ha på ståuppshower. Jag skrattar och applåderar högst av alla, för jag förstår verkligen vad komikerna står inför.

Rachel Brosnahan ger sken av att vara lika oförarglig som Midge förväntas vara, men inte är. Men i skolan var hon varken cheer leader eller elevrådsordförande.
Istället var hon stjärnan i skolans brottarlag och dessutom en passionerad snowboardtjej. Kontrasterna mellan det väna och präktiga, och det orädda och luttrade, var också det som fick tv-producenten Amy Sherman Palladino att ge rollen som Mrs. Maisel till Rachel Brosnahan.

På audition var det scenen när Midge får höra av sin man att han tänker lämna familjen för en annan kvinna som fick Palladino på fall.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

– Nästan alla som gjorde den scenen på audition bröt ihop och gick sönder, säger hon. Vilket i och för sig är rimligt i ett sådant läge. Men Rachel var inte rädd för att inte gå sönder, istället var hon arg. Och det är precis det som den scenen handlar om. Inte att visa hennes sårbarhet, utan ilskan som i sin tur väcker komikern i henne.

Rachel Brosnahan minns sin audition – i synnerhet svetten och nervositeten – men också hur självklart det var att reagera med ilska. Kanske är det en av fördelarna med att ge en 28-årig kvinna rollen som hemmafru på 1950-talet; miljön och kvinnosynen är så främmande att hon inte ens överväger att omfamna den. Istället reagerar hon precis som vem som helst innerst inne skulle reagera såväl nu som på 1950-talet.

– Hur är det ens möjligt att inte bli förbannad i en sådan situation? frågar hon retoriskt och verkar uppriktigt inte förstå vad det var hon gjorde så rätt på sin audition.

Annons