Annons

Råa män på kant med jämställdhet

Den förvirrade moderne mannen har börjat söka efter sin inre vildman. Kanske kan det lära män att hantera sina känslor och relationer mer ansvarsfullt – men Marcus Priftis undrar om denna längtan efter en ursprunglig, ren livsstil verkligen kan leda till en jämställd mansroll.

Under strecket
Publicerad

I den återkommande diskussionen om hur den traditionella mansrollen ska uppdateras till modernare förhållanden, har en till synes ny rörelse nyligen gjort entré: den kombinerade gruppterapiformen och kurskonceptet Raw Man. Skaparen Herman Ottosson, yogainstruktör och grundare av en populär vegetarisk restaurang i Stockholm, har framträtt i nästan alla större medier med sina idéer om polaritet och attraktion.

Målgruppen för konceptet är det segment av män som Erik Helmerson beskrev i sin roman ”Den onödige mannen” – hunsade, misslyckade, heterosexuella medelklassmän med höga bostadslån men utan självrespekt. Lägg till den närmast löjeväckande framtoningen – i ett särskilt pinsamt ögonblick nyligen stod Raw Man-kursdeltagare i direktsänd tv och övade på att stirra på varandra utan att låta sig distraheras av sexiga kvinnor – och man förstår att konceptet snarare är ett medialt än ett folkligt fenomen.

Sundhetsparadigmen är framträdande i den samtida mytopoetiken.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 2

Robert Bly, född 1926, amerikansk poet och författare bosatt i Minnesota. Tilldelades 2008 års Tomas Tranströmerpris.

Foto: JUREK HOLZER Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons