Annons

Jaga vattenRå skildring av vänskap och hafsiga ligg

Ellen Strömberg (född 1987) bor i Jakobstad i Finland. När hon inte skriver arbetar hon på ett musikcafé.
Ellen Strömberg (född 1987) bor i Jakobstad i Finland. När hon inte skriver arbetar hon på ett musikcafé. Foto: Nicklas Mattsson

Sex ger dem en känsla av makt. Tillsammans lockar väninnorna Rakel och Hanna pojkar och män med sex. ”Jaga vatten” är en djupt genomarbetad romandebut, med en kraft i granskningen av det som gör ont, på riktigt, skriver Ida Therén och kallar den ”en perfekt bok för ett härligt sommar-sträckläsande”.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Romandebuterande Ellen Strömberg är 30 år och vann ”Årets blogg” i Svenskfinland 2016. Hon skriver om litteratur men också om så kallad kroppsaktivism, för ökad tolerans mot variation i hur kroppar kan se ut. Hennes debut ”Jaga vatten” är en välskriven, minimalistisk uppväxtskildring om att hitta sig själv som ung kvinna, i ett samhälle där ens sexualitet är en valuta att utbyta med omvärlden.

Vi får följa Rakel och barndomsvännen Hanna medan de går från barndom till ungt vuxenliv. Boken hoppar fram och tillbaka i Rakels uppväxt där sexualitetens lager av lust och skam går som en röd tråd genom stegen. När mamman en dag försvinner till Sverige sjunker pappan tyst in i sig själv och Rakel, det enda barnet, biter ihop och dövar sig med killar och kickar. Vi får inte veta så mycket om Rakels reaktion på sveket, men hur hon känner blir ändå tydligt genom hennes destruktiva agerande.

Annons
Annons
Annons