Annons
X
Annons
X

RÅ överklagar inte Tenstadomen

Den uppmärksammade friande hovrättsdomen mot sex pojkar som tidigare dömts för grov våldtäkt respektive försök till samma brott i Tensta överklagas inte till Högsta domstolen (HD).

Av SvD, TT

”Enligt riksåklagaren kan en prövning av målet inte ge vägledning för rättstillämpningen, främst eftersom straffbestämmelsen om våldtäkt ändrats sedan den åtalade gärningen begicks”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

För drygt en vecka sedan kom Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, som granskat domen, också fram till att det
inte fanns anledning för riksåklagaren, RÅ, att överklaga.

Det var i mars i år som pojkarna ska ha tagit av den 15-åriga flickans kläder och turats om att ha sex med henne i ett tidvis låst rum under en lägenhetsfest i Tensta. Fem av pojkarna dömdes av tingsrätten för grov våldtäkt och den sjätte för försök till grov våldtäkt. Sedan friades de av hovrätten.

Annons
X

– Det var väntat att RÅ inte skulle överklaga i och med att lagen har ändrats den 1 juli, säger åklagare Jenny Clemedtson till SvD.

Enligt hovrätten saknas det belägg för att den 15-åriga flickan, som inte kände någon av pojkarna, ska ha haft anledning att vara rädd för att råka illa ut om hon gjorde motstånd. Hovrätten ifrågasätter också att flickan eftersom det var mörkt i rummet kan vara helt säker på vem som gjorde vad. Rätten anser dessutom att flickan har haft möjlighet att lämna lägenheten.

När brottet begicks sade lagen att det räknas som våldtäkt om man haft sex mot någon som inte gjort motstånd men som befunnit sig i ”hjälplöst tillstånd”, till exempel varit medvetslös eller kraftigt berusad. Den 1 juli i år vidgades begreppet till ”särskilt utsatt situation”, för att även andra situationer där ett offer möter ett övergrepp med passitivitet ska ingå.

Hovrättsdomen där pojkarna friades har väckt reaktioner. En namninsamling på internet som protesterar mot domen har fått över 89 000 underskrifter.

SvD.se och TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X