Qvibergs investmentbolag ett bra alternativ till fonder

Öresund erbjuder beprövat framgångsrik förvaltning till låg kostnad. Med historien som vägvisare är aktien klart bättre än fonder. Aktiespararen ger ett köpråd.

Under strecket
Publicerad
Mats Qviberg är ordförande och, tillsammans med sin familj, huvudägare i Investment AB Öresund.

Mats Qviberg är ordförande och, tillsammans med sin familj, huvudägare i Investment AB Öresund.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Investmentbolaget Öresunds aktieportfölj inspirerar inte till köp av aktien. Den är närmast tråkig men det är en del av den investeringsfilosofi som väl utförd visat sig fungera. Det största innehavet är Bilia, motsvarande en femtedel av portföljen, följt av fastighetsbolaget Fabege med en andel på 17 procent. Därefter följer Oriflame, SEB, MQ Holding, som ju är en modekedja, Svolder, Bulten och ABB med vardera 4–8 procent. Övriga börsnoterade aktier står för 18 procent. I den onoterade portföljen, totalt 8 procent, finns en mindre andel i investmentbanken Carnegie och likaledes i modeföretaget Acne. Därutöver en skvätt likviditet, som varieras beroende på bolagets marknadsbedömningar. Totalt rapporterat substansvärde (förmögenhet) den sista oktober var 4,4 miljarder kronor som per den 17 november kan beräknas till lite mer, 4,5 miljarder kronor.

Sedan separationen från Sven Hagströmer i december 2011, då denne tågade ut via det då nybildade Creades med 59 procent av tillgångarna, är Mats Qviberg ordförande, ensam herre på täppan och tar förvaltningsbeslut tillsammans med sin lilla organisation bestående av fyra anställda. Familjen Qviberg är huvudägare med 30 procent av aktierna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons