Annons
X
Annons
X

Qviberg åtalas efter HQ-kraschen

Ekobrottsmyndigheten har lämnat in en stämningsansökan mot fem personer, däribland Mats Qviberg efter HQ-kraschen. Qviberg är misstänkt för grovt svindleri. Maxstraffet för grovt svindleri är sex års fängelse. Åklagaren yrkar även på näringsförbud för Mats Qviberg och tre andra.

HQ-härvan
[object Object]
Mats Qviberg. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

**På fredagsmorgonen **lämnade Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Martin Tidén in en 86 sidor lång stämningsansökan mot fem personer efter kraschen i HQ Bank.

– Jag har väckt åtal mot de här fem personerna, tre för grovt bokföringsbrott, fyra grovt svindleri och en person för medhjälp till grovt svindleri, säger Martin Tidén, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, till SvD Näringsliv.

Varför väcker du åtal?

Annons
X

– Jag anser att jag det här åtalet kommer leda fram till en fällande dom. Nu har åtalet gått in, sen ska tingsrätten hantera det. Så småningom ska det sättas ut en huvudförhandling.

– HQ bedrev en verksamhet när det gäller egen handel i optioner. När man gör det ska man följa ett internationellt regelverk. Det har inte HQ gjort. Då kan man inte bedöma affärshändelser i bokföringen, förklarar Martin Tidén.

SvD Näringsliv har pratat med Mats Qviberg, som hänvisar till Twitter, där har har valt att lägga ut ett pressmeddelande. Där beskriver han sin förvåning över åtalet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Det är med stor förvåning Mats Qviberg mottagit besked om att åtal väckts och hans uppfattning är att åtalet är obefogat”, står det i pressmeddelandet.

  ”Utöver att Mats Qviberg är säker på att åtalet ogillas har han gett i uppdrag åt sina rådgivare att utvärdera motåtgärder mot Ekobrottsmyndighetem och chefsåklagare Martin Tidén”, står det vidare.

  **Mats Qvibergs advokat **Olle Kullinger är förvånad över åtalet.

  – Det saknas helt förutsättningar för en fällande dom. Det är med viss förvåning man mottar det här beskdet. Vi trodde att åklagaren skulle komma till slutsatsen att det inte fanns grund för ett åtal.

  Hur ser du på Ekobrottsmyndighetens agerande?

  – Det är vår uppfattning att det inte bedrivits på ett tillräckligt bra sätt. Inget av de misstänkta personerna är hörda om de misstankar som finns i åtalet. Det närmare innehållet, som det ser ut i dag, har förändrats mycket sedan alla hördes. 

  De åtalade, förutom Mats Qviberg, är Stefan Dahlbo, tidigare ordförande i HQ Bank och ledamot i HQ AB:s styrelse, Mikael König, tidigare vd i HQ AB och HQ Bank och ledamot i dess styrelse, Kurt Lönnström, tidigare ledamot i HQ AB och HQ Banks styrelse och ordförande i bolagens revisionutskott, åtalas också för grovt svindleri, samt grovt bokföringsbrott. Stefan Dahlbo, Mikael König och Kurt Lönnström åtalas för både grovt svindleri och grovt bokföringsbrott.

  KPMG-revisorn Johan Dyrefors, tidigare revisor i HQ AB och HQ Bank, åtalas för medhjälp till grovt svindleri.

  Försvarsombud för den tidigare vd-n Mikael König är Tomas Nilsson. Han kommer i rättegången bestrida att bokföringen var felaktig.

  – Det finns många experter som styrker vår sak. Skulle det ändå vara felaktigheter så är det inte Mikael Königs fel, säger han till SvD Näringsliv.

  – Det handlar om ett ganska stort företag så det var andra än Mikael König som gjorde bokföringen och det fanns också revisorer. Mikael König hade naturligtvis inget intresse att saker skulle göras fel, fortsätter advokat Tomas Nilsson.

  För Mikael König liksom Mats Qviberg, Stefan Dahlbo och Kurt Lönnström yrkar åklagaren även på näringsförbud.

  SvD Näringsliv har sökt de åtalade och deras ombud. Revisionsjätten KPMG vars arbete i praktiken underkänns, svarar i ett pressmeddelande att man kommer att bestrida åtalet. 

  – Jag är starkt kritisk mot åklagarens beslut att väcka åtal mot Johan Dyrefors, säger Torgny Wetterberg, juridiskt ombud för KPMG som hänvisar till att Revisorsnämnden utredde revisionen av HQ Bank utan att pricka revisorn.

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  Annons
  Annons
  X

  Mats Qviberg.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X