"Jag vill ju helst hinna läsa recensionerna också"

Under strecket
Publicerad
Annons

Foto Björn Larsson Ask- Jag är nog en av de få som inte begär förskott för att skriva min bok, säger Gustaf von Platen. Men jag anser att det vore oärligt när jag är så gammalFoto: Björn Larsson AskGustaf von Platen bor åter i sitt hem i Saltsjö-Duvnäs efter 20 år i Frankrike. Där renoverade han och hustru Lena själva ett litet 1500-talskloster utanför Paris i slutet av 1980-talet. Hur de orkade? - Äsch, vi var så unga då, säger Buster.

– Aldrig drömde jag om att jag skulle titta på curling, säger Buster nästan för sig själv, tar fjärrkontrollen och släcker dagens första OS-sändningar framför favoritfåtöljen i vardagsrummet.
Men det är väl snarare typiskt Gustaf von Platen, Svenska Dagbladets tidigare chefredaktör. Även om han offentligt mest syns med kulturartiklar och debattinlägg, har han förmågan att fångas av i princip alla ämnen som finns. Tidigare under dagen har han följt riksdagens frågestund; själva avverkar vi såväl Göran Persson och Milosevic som hans egna tidningsminnen, reportageresor och korrespeondentår i Paris. Till slut pyser han ur sig: "Jag är så arg på sportjournalisterna. Först haussar de ens förväntningar på medaljer, och så blir det i bästa fall brons"Annars pratar han mer än gärna om sitt pågående projekt, en bok om Gustav V:s äktenskap med drottning Victoria. 256 sidor manus är samlade i en pärm i arbetsrummet en trappa upp. Bara 84 sidor kvar att skriva till lämningen i vår.
Bakom den gyllne fasaden. Ett äktenskap och en tidsålder, ska den heta. Men när Buster ett sekel senare sammanfattar den märkliga förbindelsen på sin frispråkiga skånska säger han: "Victoria var dödssjuk och Gustav V bög."Är hon mer spännande än han?

Annons
Annons
Annons