"Hotbilden hade funnits länge"

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är torsdagskväll i början av augusti. Jag försöker lägga barnen men störs av ljudet av sirener. Vi är rätt vana, stänger fönstret och svär mest över den där missade kvällssvalkan.
Men ovanligt nog fortsätter inte sirenerna förbi, de stannar utanför. Ett femtiotal meter längre ner på Byälvsvägen har en 18-årig pojke blivit knivhuggen och dör senare. På förmiddagen följande dag skjuts en 27-årig man till döds.
Polispådraget är enormt, sirenerna eskalerar. Journalister och fotografer hänger på torgets pizzerior och polishelikoptrar vispar sommarluften. Plötsligt är den lugna förorten en enda röra.
Bagarmossens rykte är kanske lite skamfilat. Och visst händer det saker, men här bor många barnfamiljer och pensionärer och för det mesta känns det rätt harmoniskt när man kommer hem med tunnelbanan och går ut på torget. Det är lugnt här, människor är sig själva, man behöver inte visa upp så mycket statusprylar eller yta. Augustihändelserna skakade om oss rejält. Jag vet att många, inte bara de närmast berörda, fortfarande tänker på det.

Annons

Varför hände det? Var det förväntat? Hur har Bagarmossen påverkats? Hur helar man en ort efter två så uppmärksammade dödsfall? Vad kan vi göra för att Bagarmossen ska kännas tryggt igen?
Vartefter jag pratat med människor som bor och arbetar här märks det snabbt att det med augustis händelser följer flera frågor som berör många i Sverige i dag. Frågor om rädsla, ansvar och segregation.
18-åringen som knivhöggs var av chilenskt ursprung. Tre unga finska romer, en 13-åring, en 15-åring och en 18-åring söktes för inblandning i dådet. Den 27-årige man som besköts dagen efter var finsk rom och man antar att motivet var hämnd. Tre chilenska män var eftersökt för skottlossningen. De romska tonåringarna överlämnade sig själva till polisen efter några dagar.
Nu har 15-åringen dömts för dråp, olaga hot och brott mot knivlagen till två års sluten ungdomsvård. 18-åringen är dömd för olaga hot och brott mot knivlagen till skyddstillsyn. 13-åringen är omhändertagen av socialtjänsten enligt LVU.
Två män är häktade för skottlossningen, den tredje är häktad i sin frånvaro. Rättegången är avslutad och kanslidom utfärdas den 13 december. Åklagaren har åtalat för mord och medhjälp till mord.
Både den chilenska och de finsk-romska familjerna har lämnat Bagarmossen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons