"Döda, döda, dööda!"

Under strecket
Publicerad
Annons

Mina egna, högst modesta, erfarenheter av fotbollshuliganism inskränker sig till en suspekt hemsida. Sajten var ett forum för landets olika "firmor", gäng av män som uppskattar knogmackor mer än bara chips och öl som tilltugg till den allsvenska serielunken. Där skröt några göteborgare om hur de kastat in en GB-clown genom skyltfönstret på en spelbutik i Malmö. Skåningarna kontrade med att bara ett tjugotal pågar från de egna leden lyckats driva fegisarna från västkusten på flykten.
Tider för massvåld bokades. Mobiltelefonnummer för OSA angavs. Reglerna föreföll klara. Inga knivar. Inga järnrör. Alla verkade rörande överens om att de Djurgårdare som krossat alla fönster på en tunnelbanevagn fylld av barnfamiljer och pensionärer var ouppfostrade odågor. Det som dock gjorde störst intryck var ett uppviglande hot riktat mot ett supportergäng vars tillhörighet nu fallit mig ur minnet.
Provokationen kom från en liten AIK-firma bestående av ett antal småbarnspappor i trettioårsåldern från ett radhusområde i
Täby.

Hallå? Ni ska ju ha dyra expeditionsjackor och fika i Rosendals trädgårdar med era barnvagnar, inte ägna er åt sådana dumheter, minns jag att jag tänkte.
Det svenska läktarvåldet liknar mest en yogakurs jämfört med de traditionsenliga lördagskravaller som pågick i Storbritannien under 80-talet. Det är en av lärdomarna man kan dra efter en läsning av den amerikanske journalisten och författaren Bill Bufords mästerliga reportage Among the Thugs som kommit i pocketversion tack vare det lilla progressiva bokförlaget Pocky.
En annan lärdom är att folk som anser att massvåld är verket av polisers provocerande arbetsmetoder, taktiktränade AFA-aktivister eller terrorister är inskränkta och självförhärligande mallgrodor. Buford konstaterar att masspsykoslitteraturen konsekvent haft en tendens att hitta problemets lösning hos elakingar som kan buntas ihop till ett psykopatkollektiv som listigt snärjer den äppelkindade skattebetalaren att välta bilar och demolera uteserveringar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons