Annons
X
Annons
X

Quickutredare JO-anmäls av advokat

Den tidigare Quickutredaren Seppo Penttinen JO-anmäldes i dag på morgonen av den norske advokaten Fridtjof Feydt. Enligt advokaten har Penttinen överträtt sina befogenheter genom att ringa upp mamman till ett av Sture Bergwalls påstådda mordoffer – nioåriga Therese Johannesen som försvann den 3 juli 1988 – och presentera sig först som polis och därefter som privatperson.

[object Object]
Sture Bergvall, tidigare Thomas Quick, har tidigare dömts för mordet på Johan Asplund men får nu resning. Foto: YVONNE ÅSELL

Polismannen Seppo Penttinen var förhörsledare under utredningarna mot Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, på 1990-talet. Bergwall dömdes för åtta mord, och har under senare år frikänts för fem av dem – bland annat mordet på den nioåriga norska flickan Therese Johannesen. I helgen medverkade Seppo Penttinen – som vidhåller att de kritiserade mordutredningarna på 90-talet skötts korrekt – i den svenska nättidningen Paragraf. Där påstod han sig ha fått bekräftat från Inger-Lise Johannesen, mamma till Therese, att de uppgifter som Bergwall lämnade i förhören på 90-talet stämmer.

Detta förnekas dock av Inger-Lise Johannesen som menar att hon inte sagt något annat än att de uppgifter hon lämnade under rättegången är korrekta. Enligt artikeln i Paragraf ska Inger-Lise Johannesen även sagt att hon aldrig intervjuats av Hannes Råstam, författare till boken ”Fallet Quick – att skapa en seriemördare”. Inte heller den uppgiften stämmer menar Inger-Lise Johannesen, som känner sig lurad eftersom hon inte förstått vem hon talade med i telefon.

– Min klient säger att Penttinen först presenterat sig som polis, och sedan som privatperson. Hon uppfattade inte hans namn, och känner sig nu både kränkt och lurad. Vi anser att Penttinen överträtt sin befogenheter då svensk polis inte har något med nuvarande efterforskningar att göra, dessa ska skötas av norsk polis, säger advokat Fridtjof Feydt, som är ombud för Inger-Lise Johannesen till SvD.

Annons
X

Han tillägger också att det inte kan vara okänt för Penttinen att Feydt utsetts av norsk domstol till advokat för Inger-Lise Johannesen, och därmed borde den svenske polismannen ha vänt sig direkt till advokatkontoret istället för att ringa upp mamman till ett mordoffer.

– Han har dessutom sagt till svensk media att han gjort detta på arbetstid med sin arbetsgivares samtycke, vilket jag finner ytterst anmärkningsvärt, säger Fridtjof Feydt som i dag på morgonen skickat in en anmälan till svenska Justitieombudsmannen där han kräver att Penttinens agerande utreds.

Seppo Penttinen ville på tisdagsmorgonen inte lämna några längre kommentarer innan han satt sig in i JO-anmälan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men jag har inte ringt på tjänstetid, det var efter klockan 18. Och jag har förklarat för henne att jag ringer som privatperson, men hon känner ju mig som polis sedan tidigare, säger Seppo Penttinen till SvD.

  Flera av de personer som deltagit i den senaste tidens Quick-debatt har blivit anmälda till JO och JK – Justitiekanslern, bland andra justitierådet Göran Lambertz och Bergwalls tidigare advokat Claes Borgström. Hittills har tre JO-anmälningar mot Göran Lambertz har lagts ned. Även en JK-anmälan mot Claes Borgström har lagts ned. Advokatsamfundet har dock på eget initiativ tagit upp frågan om Claes Borgströms deltagande i den mejlkonversation mellan de inblandade i debatten som publicerats i flera medier, vilket senare kan leda till en granskning av advokatens agerande i samfundets disciplinnämnd.

  I fredags kunde SvD berätta att Fridtjof Feydt och hans medarbetare har flera nya spår i jakten på den person som rövade bort Therese Johannesen 1988.

  LÄS MER:
  Nya spår i gammalt ”Quick-mord”

  LÄS MER:
  Quick-åklagare kritiserar frikännande

  LÄS MER:
  Granskning av vården blir inte av

  Annons
  Annons
  X

  Sture Bergvall, tidigare Thomas Quick, har tidigare dömts för mordet på Johan Asplund men får nu resning.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X