Annons

Quick tar tillbaka erkännanden

Seriemördaren Thomas Quick har tagit tillbaka sina erkännanden om att han dödat åtta människor.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Erkännandena har Quick tagit tillbaka för Hannes Råstam vid Sveriges Television i samband med inspelningen av två program om honom och mordutredningarna som ska sändas i december, säger överåklagare Christer van der Kwast till TT.

När Råstam i förra veckan intervjuade överåklagare Christer van der Kwast fick denne veta att Quick backat från sina tidigare erkännanden.

– Det kändes konstigt att få det beskedet under en tv-intervju. Jag ville kontrollera uppgiften och för att kunna höra Thomas Quick var jag tvungen att formellt öppna en förundersökning, säger Christer van der Kwast till TT.

När van der Kwast på onsdagen fick veta att advokat Thomas Olsson var ombud för Quick och att denne bekräftade för honom att de nya uppgifterna var riktiga beslöt han att lägga ned förundersökningen.

– Det finns inga skäl för mig att blanda mig i saken längre. Om Quick vill gå vidare med sitt fall får han göra det med sin advokat, säger åklagaren.

Åklagarmyndigheten har, enligt Christer van der Kwast, ingen orsak att försöka ta upp målet mot Quick igen och få en resning.

Annons
Annons

Advokat Pelle Svensson representerar föräldrarna till den mördade Johan Asplund. Svensson säger att han utgår ifrån att morddomarna mot Quick kommer att tas upp igen.

Han hävdar att Thomas Quick vilsefört rättsväsendet och lämnat falska erkännanden.

– Min slutsats är att han är oskyldig och har inte begått ett enda av de här morden. Justitiekanslern kan ta upp det här, säger han till TT.

Även Thomas Quick kan begära resning i målen.

– Om inte rättsväsendet rättar till det här är Johan Asplunds föräldrar beredda att ta striden i sista hand, säger Pelle Svensson.

De skulle i så fall väcka enskilt åtal mot åklagaren och förhörsledaren för grovt tjänstefel.

– Genom att de fälls för grovt tjänstefel blir det obligatorisk resning i målen, säger Svensson.

Tidigare artiklar om Quicksvd.sesam.se

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons