Illustration Thomas Molén.
Illustration Thomas Molén.

Queerteorins uppror mot människans natur

Projektet att upplösa gränsen mellan manligt och kvinnligt är ett försök att förneka människans naturliga känsloliv, skriver filosofen Fredrik Svenaeus. Texten är ett bearbetat utdrag ur kommande boken ”Det naturliga”.

Publicerad

En betydande del av den forskning som bedrivs på humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteter vid universitet i västvärlden i dag finner sin energi i upproret mot det naturliga som utgångspunkt för kunskap om människan eller som ett levnadsideal. I Sverige har upproret mot det naturliga också vunnit stora skaror av anhängare bland kulturskribenter och politiker.

För sådana naturlighetskritiker finns det ingen natur att falla tillbaka på när vi söker efter människans essens, bara kulturens omstöpningar av ett alltigenom formbart kroppsligt material. Och din identitet är inte bara kulturellt formbar utan också ett politiskt tema. Livet är ett skådespel där vi visserligen inte väljer vilken pjäs vi medverkar i men likväl ikläder oss en roll och uppträder på scenen. När vi spelar en sådan roll kan vi göra motstånd genom att vägra följa gängse manus och regi, genom att inte bara spela med utan också mot kulturens dominerande normer. Ett föredömligt exempel är dragshowen där våra förväntningar om manligt och kvinnligt osäkras genom att könsrollerna ställs på ända. Så lyder receptet för den alltmer inflytelserika queerteorin.