QD3 pionjär på festivalen

Under helgen tar Popcorn över Mosebacke, en refomerad filmfestival som numera inriktas helt på musik. Två av de filmer som visas - Letter to the president samt Beef II - är producerade av den svenska hiphoppionjären Quincy Jones III.

Under strecket
Publicerad
Annons

Många vet vem hans välkända producentpappa är, men att Quincy Jones III, eller QD3 som han även kallas, har en svensk mamma med namnet Ulla är det måhända färre som känner till. För den svenska hiphop-scenen, åtminstone den äldre sådana, är detta dock knappast någon nyhet. När 80-talet var ungt och breakare som Cherno, Dele, Pop-C och Snoopy började idka modern dans på våra gator var just Quincy en av frontfigurerna. Då kallade han sig Snoopy och tillsammans med Pop-C, som i dag är mer bekant som Karl Dyall, bildade han duon Bezerk. Dessutom innehade han en av de större rollerna i Staffan Hildebrands klassiska ungdomsfilm ”Stockholmsnatt”. En sann svensk hiphoppionjär alltså, och en naturlig öppning för en intervju på tråden mellan Stockholm och Los Angeles:

– Ha ha, ”Stockholmsnatt”... ja, det där var länge sedan. Men visst har den där tiden präglat mig oerhört mycket, det var ju då jag upptäckte hiphoppen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons