Annons
X
Annons
X

Qaddafi kräver miljarder

Libyens ledare Muammar Qaddafi kräver betalt för att stoppa massflykten från Afrika. Hans offert ligger på sex miljarder euro per år, annars släpps miljontals afrikaner i båtar över Medelhavet.

(uppdaterad)

– Vi tänker inte längre vara Europas kustbevakning. Den kristna vita kontinenten kommer att bli svart, sade Qaddafi inför Europas och Afrikas ledare när de i veckan samlades i Tripoli.

Det var det tredje toppmötet någonsin mellan Afrika och EU. 27 europeiska och 54 afrikanska länder var representerade, nära hälften av världens länder med 1,5 miljarder invånare.

Från EU:s sida var man bekymrad över att konferensen ägde rum i Libyen och att afrikanerna valt en diktator som suttit 41 år vid makten till värd. Det rimmar illa med vackra löften om demokrati.

Annons
X

Qaddafi var länge utestängd från västkontakter, på grund av stöd till terrorism och bombningen av PanAm-planet som störtade i Lockerbie 1988. Det var knappast en slump att Europas tre tungviktare saknades i Tripoli: Frankrikes Nicolas Sarkozy, Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron.

Även det förra toppmötet var kontroversiellt. Det sköts upp i flera år på grund av att EU vägrade bjuda in Zimbabwes Robert Mugabe, som var med i Tripoli denna gång.

De flesta europeiska delegaterna förbigick Qaddafis krav om pengar mot massflykt med tystnad, men den tyska utrikesministern Guido Westerwelle tillbakavisade kravet på sex miljarder euro. Han påminde om att EU redan lovat Libyen 66 miljoner dollar för att förbättra förhållanden för flyktingar i Libyen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Europas gamla ofta patriarkaliska relationer till Afrika har fått en törn sedan nya aktörer kommit in på marknaden. Framför allt gäller det Kina, vars jätteinvesteringar och tiotusentals arbetare dammsuger Afrika på naturresurser. Även Indien och Brasilien ökar sin kommersiella närvaro kraftigt. De afrikanska ledarna välkomnar särskilt att nykomlingarna inte nämner demokrati, mänskliga rättigheter eller korruption.

  EU fortsatte däremot vid toppmötet att trycka på demokratifrågor, transparens, effektivitet och påminde om att Europa fortfarande investerar mest och ger mest bistånd, 50 miljarder euro de närmaste tre åren.

  På en punkt lyckades européerna få sin vilja igenom. Det fanns hot om EU-bojkott om Sudans ledare Omar al-Bashir skulle infinna sig i Tripoli. Bashir är efterlyst för krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten av krigsförbrytartribunalen i Haag. I slutändan gav arrangörerna efter. I beskedet från Khartoum hette det att Sudan bojkottade mötet, som om det var landets eget beslut.

  Sudan var ändå ett huvudämne. Den 9 januari håller södra Sudan folkomröstning om att bryta sig ut och bilda en självständig stat. Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle lovade kraftigt ekonomiskt stöd om folkomröstningen genomförs väl och Bashirs regim inte saboterar utgången. Med all sannolikhet kommer sydsudaneserna att rösta för självständighet.

  I slutändan blev det ändå en slutdeklaration i Tripoli. Den talar om samarbete mellan likställda, ökad handel och investeringar, ungefär som väntat.

  Mer intressant är vad som saknades, exempelvis enighet om klimatfrågorna. Afrika vägrade gå med på en gemensam plattform till världsklimatkonferensen i Cancún, som börjar till helgen. De afrikanska ledarna vill inte hämmas i jakten på ökad tillväxt, som för tillfället ligger över fem procent för kontinenten som helhet. Afrikanerna vill att Europa ska betala för de skador de rika ländernas koldioxidutsläpp leder till i Afrika.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X