Pyssel, porr och politik

Att virka vantar kan idag vara ett uttryck för crafitivism, hantverk med ett riktat budskap. Försäljningen av hantverk har flyttat från den lokala diverseboden ut på internet.

Under strecket
Publicerad
Delar av Jönköpings läns museums folkkonstsamling.

Delar av Jönköpings läns museums folkkonstsamling.

Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN /DAN HANSSON
Annons

En liten glasburk, märkt med ”hjärna” står på sniskan i en överbelamrad hylla i magasinet för Folkkonst på Jönköpings läns museum. Det är svårt att slita sig från detta fragment av mänskligheten, trots att just detta objekt knappast går att tillskriva ens den mest naiva konstnär. Annars innehåller folkkonst det mesta av glädje och mörka kreativa krumsprång. Samtidigt vill många unga skapa debatt och gör det med svidande samhällskritik i korsstygn eller stickat politiskt sprängstoff, som sedan snabbt och utan kostnad delas med likasinnade världen över. Folkkonst har via fildelning, där mönster läggs ut på nätet, gått från att vara en lokal företeelse till en nördig, men global angelägenhet.

På Jönköpings läns museum har man anammat detta glokala perspektiv. Just nu visas projektet Handarbeta för en bättre värld, där ekologiskt hantverk möter politiskt dito, men mest intressant är ändå museets undanskymda samling av naivkonst, eller folkkonst, som är ett bättre ord enligt intendenten Eva Londos. Här i ett proppfullt, mörkt förråd går Jesus igen sida vid sida med dukar täckta av tjock färg och som antar formen av lika misslyckade som svårtolkade van Gogh-experiment.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons