Annons
X
Annons
X

Pyrrhusseger för upphovsrättsindustrin

I dag dömdes Fredrik Neij, Peter Sunde Kolmisoppi och Carl Lundström i Pirate Bay-rättegången. Straffet blev mellan fyra och tio månaders fängelse och 46 miljoner i skadestånd. Domen innebär att upphovsrättsindustrin flyttar fram sina positioner i kriget mot piraterna, men vad är det egentligen de har att fira? Ingenting.

Domen mot The Pirate Bay är en pyrrhusseger av sällan skådat slag. Upphovsrättsindustrins största problem är inte pirater. Deras största problem är att de har en fundamentalistiska tro på en föråldrad upphovsrätt som för längesedan sprungits förbi av den tekniska verkligheten, samtidigt som deras kunder anammat den nya verkligheten med hull och hår. Upphovsrättsindustrin är i otakt med sina kunder.

Medan kunderna bryr sig om mångfald och valfrihet, fokuserar upphovsrättsindustrin på likriktad topplistekultur och allt annat än valfrihet. Man begår kardinalfelet att tro att kunderna bara är kunder. Man glömmer bort att de också är medborgare och att många medborgare i dag värnar om sin personliga integritet på ett sätt man som man inte gjorde för några år sedan. De ser inte med blida ögon på det faktum att upphovsrättsindustrin använder sina ekonomiska muskler till att lobba fram den ena integritetskränkande lagen efter den andra för sin egen vinnings skull. Ipred var bara början, nu stundar nya framlobbade attacker mot friheten på nätet och därmed också på vårt privatliv.

Annons
X

Hovrättens dom kommer dock inte att ge upphovsrättsindustrin några frikort hos vanliga medborgare. De anser inte att fildelning för privat bruk är ett allvarligt brott, många anser inte ens att det överhuvudtaget borde vara ett brott. Över två miljoner svenskar fildelar regelbundet. Hovrättens hårda nypor i det här fallet kommer oundvikligen att jämföras med den milda behandling människor som begått allvarliga brott som misshandel och våldtäkt ofta får. Den bristande proportionaliteten mellan brott och straff kommer inte att gå spårlöst förbi och kommer att kosta både hovrätten och upphovsrättsindustrin förtroendekapital.

Piratrörelsens kamp mot upphovsrättsindustrin är en klassisk David och Goliat-kamp och David kommer att vinna den här gången också. När upphovsrättsindustrin nu fått korn på fildelare, så kommer man inte att ge sig. Utvecklingen kommer att gå åt samma håll som den gjort i andra länder. Man kommer att börja jaga fildelare på bred front. Man kommer inte att dra sig för att stämma sönder unga människors framtid, men i samma takt som man drar åt tumskruvarna kommer man också att förlora den lilla sympati man lyckats lura till sig. För vem orkar uppbåda någon sympati för multinationella storbolag som skapat en ny affärsmodell av att krossa unga människors framtid?

Medborgarnas tålamod kommer att ta slut fort. Upphovsrättsindustrins ständiga muskeluppvisningar känns gamla. Man har använt samma taktik i årtionden. Vid varje teknikskifte skickar man fram en armé av advokater för att lägga världen tillrätta efter gamla mönster. Turligt nog låter sig världen inte sig hunsas. Trots upphovsrättsindustrins idoga arbete att kväsa nya, kreativa initiativ, så hittar man dem överallt, speciellt på nätet. Vem som helst kan se att upphovsrättsindustrins ständiga rop om kulturens död är lögn och förbannad dikt. Det enda som håller på att dö är deras monopol på kulturen och det är inte en dag för tidigt.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är i sprickorna i upphovsrättsindustrins monopol som framtidens fria kultur spirar, inte bakom dess murar. Det största hotet mot kulturskapare har aldrig varit att någon delar med sig av deras verk, utan att ingen överhuvudtaget intresserar sig för dem. Genom att tillåta fildelning för privat bruk hjälper vi den nya generationens kulturskapare att hitta sin publik och lägga en stabil grund för sin framtida karriär. Dessutom skulle det innebära en markant fartsänkning i ruschen mot övervakningssamhället.

  Domen mot The Pirate Bay är inte slutet för fildelningen. Den är början på upphovsrättsindustrins fall.

  ANNA TROBERG

  Vice partiledare Piratpartiet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X