Recension

V.Pynchons debut förblir en gåta

CIVILISATIONSKRITIK. Kanske är Thomas Pynchons mystiska bok ”V.” ytterst en parabel över manlig dödsdrift. Fabian Kastner välkomnar den första svenska utgåvan – men hade hellre sett att Bonniers valt att översätta rätt version.

Under strecket
Publicerad
”V”. har genom åren översatts till en mängd språk - nu även till svenska.

”V”. har genom åren översatts till en mängd språk - nu även till svenska.

Foto: MONTAGE
Annons

Sandro Boticellis målning av Venus födelse från 1486 föreställer kärlekens gudinna stående i ett snäckskal som blåsts iland av vindguden Zefyros. På Edvard Derkerts omslag till ”V.”, Thomas Pynchons femtio år gamla debutroman som nu för första gången översatts till svenska, är snäckskalet som ligger och guppar i havsskummet tomt. Venus är bokstavligen bortblåst ur bilden. I hennes frånvaro kan man i stället, långt borta vid horisonten, skymta det segerrika tecken som är romanens kryptiska titel.

Den legendariskt tillbakadragne Pynchons lika komplexa som hårt skruvade roman är omvittnat svår, för att inte säga omöjlig att sammanfatta. De lärda har sedan dess utkomst 1963 tvistat om hur den ska läsas, bland annat i det akademiska fanzinet Pynchon Notes. Men omslagets bildgåta lyckas på ett finurligt sätt ändå servera hela boken i ett snäckskal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons