X
Annons
X
Recension

We will always be together Putte Wickman & Jan Lundgren - We will always be together

Det här är Putte Wickmans 80-årsskiva, inspelad i maj i år och släppt lagom till födelsedagen 10 september. Det är också en superb sammanfattning av hans status i dag, inte alltid jazz men varsam improviserad kammarmusik med det melodiska i högsätet i ett sparsmakat program.
Han har ett överlägset sätt att nalkas melodin som till exempel i balladen "Spring can really hang you up the most" eller kanske främst i "Marlowe‘s theme", en föga känd filmmelodi, en alldeles underbar sång, verkligen "mood music".

Men det är lika mycket pianisten Jan Lundgrens som Wickmans skiva. Lundgrens ton och idéer svarar perfekt mot Wickmans klarinett. Lundgren har också komponerat en av cd:ns bästa låtar "Second time first", som jag upplever som en fräsch somrig sång med båtar, vatten och vind.
Möjligen saknar jag en "stänkare" men flera sådana får man i den medföljande bonus-cd:n med urval av Wickmans inspelningar på Gazell de senaste åren. Som till exempel "But not for me", ett tidigare outgivet spår från inspelningen på Tivolis jazzklubb Slukefter 1984 med MJQ-pianisten John Lewis. Makalös musik av Putte och Lewis plus ett enormt bassolo av Jesper Lundgaard.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X