X
Annons
X

Putinvänligt mc-gäng oroar i Slovakien

Det ryska mc-gänget Night Wolves, som står nära president Vladimir Putin, har etablerat sig i Slovakien. Det har fått regeringen i EU- och Natolandet att reagera med oro.

Av TT

Bakom höga, svarta plank och taggtråd syns gamla pansarvagnar och rader av andra militärfordon, parkerade runt långa baracker målade i kamouflagefärger. Den ryska flaggan vajar över huvudingången. Här, i ett litet samhälle sju mil från EU-landet Slovakiens huvudstad Bratislava, har de som kallats "Putins paramilitära förtrupp" slagit sig ner.

Motorcykelgänget Night Wolves började dyka upp allt oftare i medier i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. De blev internationellt uppmärksammade när den ryske presidenten Vladimir Putin åkte i deras kortege.

Medlemmar av det ryska mc-gänget Night Wolves står utanför en ortodox kyrka i Bosnien, under sin turné runt Balkan. Enligt experter är mc-gänget en del av Rysslands propagandamaskineri, med uppgift att finna allierade för de ryska målen. Bilden är från 21 mars, 2018.

Foto: STR Bild 1 av 3

Det ryska mc-gänget Night Wolves fick internationell uppmärksamhet när Rysslands president Vladimir Putin deltog en av deras korteger. Bilden är från 29 augusti, 2011.

Foto: Alexei Druzhinin Bild 2 av 3

Mc-gänget Night Wolves ledare Alexander Zaldostanov är en känd figur i Ryssland. Nu har gänget etablerat sig i EU - i ett litet samhälle sju mil utanför Slovakiens huvudstad Bratislava. Det slovakiska lägret sägs nyttjas för militärövningar, men till media har ledare för gruppen i Slovakien bland annat hävdat att lägret bara är ett militärmuseum. Bilden är från 2015.

Foto: Alexander Zemlianichenko Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X