Annons
X
Annons
X

Putins nya supervapen skrämmer Nato

De slår ut kommunikation och gps-system och gör moderna vapensystem obrukbara. Kanske klarar sig inte ens det nya stridsflyget F-35 mot den nya tekniken. Rysslands nya vapen skrämmer amerikanerna och Nato.

(uppdaterad)
Ryssland har genomfört en kraftig modernisering av krigsmakten sedan kriget mot Georgien 2008. Här ses Vladimir Putin med försvarsminister Sergej Sjoigu under en uppvisning av nya ryska vapensystem i juni.
Ryssland har genomfört en kraftig modernisering av krigsmakten sedan kriget mot Georgien 2008. Här ses Vladimir Putin med försvarsminister Sergej Sjoigu under en uppvisning av nya ryska vapensystem i juni. Foto: Vasily Maximov/AP

Flera hundra amerikanska officerare befinner sig just nu i Ukraina för att utbilda ukrainska soldater. Men amerikanerna lär sig minst lika mycket av ukrainarna om vad modern rysk krigföring innebär. Det insåg USA:s befälhavare i Europa, general Frederick ”Ben” Hodges, som fick en skrämmande överraskning när han under sommaren informerades om kriget i Ukraina av sina kolleger.

– Inga amerikaner har varit utsatta för ryskt artilleri- eller raketbeskjutning, eller upplevt rysk elektronisk krigföring, störning och kartläggning. Men det har ukrainarna. Vi har lärt oss mycket från dem, säger Hodges till amerikanska Defense News.

Ryssarnas elektroniska krigföring har varit så effektiv och förödande i östra Ukraina att den också skulle ha varit ödesdiger för amerikanerna och Nato.

Annons
X
Frågetecken väcks kring USA:s nya avancerade stridsflygplan F-35. Frågan är om den kan motstå den ryska elektroniska krigföringen. Foto: Northman Grumman/AP

De ryskstödda rebellstyrkorna i östra Ukraina slår systematiskt ut den ukrainska arméns kommunikationssystem. Mobiltelefoner och system som använder gps är så gott som oanvändbara när de ukrainska soldater strider. Kommando- och kontrollsystem vid fronten blir obrukbara och gör det svårt att ange mål och uppge positioner.

Även de drönare som OSSE:s observatörer använder för att följa kriget i Ukraina har slagits ut av de ryskstödda rebellernas högteknologiska utrustning.

– Amerikanerna och Nato har stridit mot rebellgrupper i Afghanistan och Irak. Det är något helt annat som ukrainarna möter i östra Ukraina, säger överstelöjtnanten Palle Ydstebø vid norska Försvarshögskolan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här är första gången under senare tid som någon möter det bästa ryssarna har att erbjuda.

  **Ryssland har genomfört **en kraftig modernisering av krigsmakten sedan kriget mot Georgien 2008.
  Palle Ydstebø konstaterar att de flesta moderna militära system och precisionsvapen använder sig av gps, oavsett om det handlar navigering, kommunikation eller kontroll av artillerisystem.

  • Har du en motpart som har möjlighet att slå ut gps-signaler och din utrustning inte har skydd, så allt detta är praktiskt taget värdelöst, säger Ydstebø.
  Ukrainska soldater vid en skjutövning tidigare i veckan i landets östra del, där nya strider har blossat upp. Foto: Valentyn Origenko/TT

  Den ryska militären har tagit ett stort antal nya vapensystem i bruk under de senaste åren. Ett exempel är "Borisoglebsk 2", som består av nio fordon som jagar signaler och slår ut mobiltrafik, satellitkommunikation och system för radionavigation. Flera bilder från sociala medier i Ukraina visar att rebellerna har denna typ av utrustning.

  Amerikanska politiker tror att kriget mot terrorismen och USA:s dominans efter Sovjetunionens fall har lett till att USA inte har följt med i utvecklingen.

  – Vi leder fortfarande, men ledningen minskar snabbt, sade biträdande försvarsminister Robert Framework tidigare i vinter.

  USA har också medgett att det varit stora problem när Natos styrkor har övat tillsammans i Baltikum. Under en övning förra våren med trupper från USA, Estland, Lettland och Litauen upptäcktes exempelvis att alla länder använde sig av olika krypteringssystem, trots att de hade samma USA-tillverkade kommunikationssystem. För att kunna kommunicera var de därför tvungna att stänga av krypteringen, vilket gjorde dem till lätta byten för elektroniska krigare.

  De nya vapnen gör också att frågetecken väcks kring USA:s nya avancerade stridsflygplan F-35. Frågan är om den kan motstå den ryska elektroniska krigföringen.

  En rapport som läckt ut från Pentagon visade att stridsplanet klarade sig dåligt i närstrid mot betydligt äldre stridsplan där F-35 inte kunde dra fördel av sin överlägsna teknik.
  "Kan Kina och Ryssland oskadliggöra amerikanska F-35 i strid", frågade sig den amerikanska tidskriften National Interest.

  **"Det finns skäl **att fråga sig hur effektiv F-35:s påse med tricks blir i framtiden", skrev Australian Strategic Policy Institute.

  Brittiska The Independent skrev nyligen att kineserna och ryssarna utvecklar nya radarsystem som gör de "osynliga" amerikanska stridsplanen synliga och i vintras startade det amerikanska försvaret en ny, omfattande analys av elektronisk krigföring.

  Ukrainarna har i sin tur har lämnat sina äldre ryska stridsflygplan på marken. Rebellernas elektroniska krigföring kombinerat med missilsystem gjorde att det ukrainska flygvapnet blev närmast omöjligt att använda i kriget.

  Per Anders Johansen
  utrikes@svd.se

  Översättning: Jesper Sundén

  Annons
  Annons
  X

  Ryssland har genomfört en kraftig modernisering av krigsmakten sedan kriget mot Georgien 2008. Här ses Vladimir Putin med försvarsminister Sergej Sjoigu under en uppvisning av nya ryska vapensystem i juni.

  Foto: Vasily Maximov/AP Bild 1 av 3

  Frågetecken väcks kring USA:s nya avancerade stridsflygplan F-35. Frågan är om den kan motstå den ryska elektroniska krigföringen.

  Foto: Northman Grumman/AP Bild 2 av 3

  Ukrainska soldater vid en skjutövning tidigare i veckan i landets östra del, där nya strider har blossat upp.

  Foto: Valentyn Origenko/TT Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X