Annons
X
Annons
X

Putins man varnar för svenskt ”rysshat”

Sergej Markov, Putins personliga sändebud, anser att Sverige är ett av de mest russofobiska länderna i Europa. Han varnar för att om Ryssland trängs in i ett hörn kan resultatet vara ett tredje världskrig.

[object Object]
”Nato behövs inte längre, det har förlorat sitt existensberättigande och letar därför efter nya uppgifter”, sade Putin-rådgivaren Sergej Markov i en SvD-intervju. Foto: ARTHUR BONDAR

– Fem, sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen de baltiska länderna och Finland. I Sveriges och Polens fall kan rysshatet förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att det har blivit ett politiskt instrument. Russofobin i Finland är däremot oförklarlig, Finland har ju bara vunnit ekonomiskt på handeln med Ryssland. Av allt att döma är det Sverige och de baltiska länderna som har påverkat Finland, säger Sergej Markov, Putins så kallade doverennoje litso.

Det betyder att han är Rysslands presidents personliga sändebud och representerar denne offentligt.

**Markov är **statsvetare och förestår sin egen tankesmedja, Institut för politisk forskning. Han är också medlem i Rysslands så kallade medborgarkammare, känd som en politisk hök vars tankevärld står Putin nära. Och han har presidentens öra.

Annons
X

– Vladimir Putin och jag träffas mellan en och tre gånger i månaden. Jag blev hans personliga sändebud inför presidentvalet 2012. Då sågs vi varje vecka. Efter valet meddelade han att jag har hans förtroende att fortsätta, säger Markov.

SvD intervjuar Markov på Hotell Kosmos i Moskva, där han öppnar ett seminarium för mediechefer från regionerna. Under hela hans öppningstal fungerar inte mikrofonen. Markov talar i 40 minuter utan att publiken kan höra ett dugg. Ingen vågar säga något.

När SvD frågar Markov om den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa blir han så arg att han höjer rösten och nästan ryter:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    – Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man i tiderna såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället.

    Hur tar sig denna russofobi uttryck?

    – Till exempel i detta monstruösa ljugande om Ukraina. Påståendet att Porosjenko valdes genom fria, rättvisa val. Det är ju som att säga att Bashar al-Assad är demokratiskt vald!

    Ryssland stöder Bashar al-Assad.

    – Vi stöder dem som visar förståelse för etniska och religiösa minoriteter. Minoriteterna i Syrien, de kristna, alawiterna, tjerkesserna, ber till Gud att Assad ska förbli president. I Ukraina tar man livet av människor därför att de vill välja sina guvernörer själva och håller fast vid rätten att tala sitt ryska modersmål. Varför vägrar Europa se detta? Människor mördades i Odessa men det tiger era västerländska medier om. Trots att det var uppenbart vem som stod för mördandet.

    Markov varnar för följderna om Ryssland trängs in i ett hörn.

    – Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta ett tredje. Det stora problemet är att Nato försöker skapa konstgjorda konflikter. Nato behövs inte längre, det har förlorat sitt existensberättigande och letar därför efter nya uppgifter. Nato är i praktiken en amerikansk organisation. Den amerikanska försvarsbudgeten är större än resten av världens tillsammans! USA rustar i rasande takt och skapar dessutom helt egna privata arméer av legosoldater som ingen kontrollerar, till exempel Blackwater. Den här utvecklingen är livsfarlig.

    Vad kommer att ske i Ukraina?

    – Den troligaste lösningen är det bosniska scenariot. Det vill säga en konfederation av olika stater på etnisk grund. Östra Ukraina blir en federation vid namn Novorossija där Donetsk, Luhansk, Charkiv, Odessa, Dnipropetrovsk och Zaporozjie ingår.

    Men separatisterna kontrollerar bara två av dessa städer.

    – De andra kommer att gå med i deras kamp, förr eller senare. Inte heller de kan acceptera de ukrainska nationalisterna. I Ryssland är vi tvungna att hålla tillbaka en stor ström frivilliga som vill åka till Ukraina för att skydda sina bröder. Trycket på att Ryssland ska intervenera stiger hela tiden, 70 procent av det ryska folket anser i dag att Ryssland borde gå in i östra Ukraina. Men Putin vill inte. Han vill ha en konfederation.

    Det finns en mängd ryska frivilliga i Donbass. Tydligen har ni inte lyckats hålla tillbaka dem.

    – Många fler har stoppats vid gränsen.

    Separatisterna verkar också få vapenleveranser från Ryssland.

    – Har ni sett vilka gammalmodiga raketer de har? Ryssland är världsbäst på luftförsvar. Rebellerna slåss med vapen från 1970-talet. Men om regeringen i Kiev inte slutar utöva våld mot sitt eget folk blir vi tvungna att bistå rebellerna - med både vapen och män.

    Annons
    Annons
    X

    ”Nato behövs inte längre, det har förlorat sitt existensberättigande och letar därför efter nya uppgifter”, sade Putin-rådgivaren Sergej Markov i en SvD-intervju.

    Foto: ARTHUR BONDAR Bild 1 av 1
    Annons
    X
    Annons
    X