Annons

Martin Kragh:Putins essä förändrar Europas historia

Vladimir Putin håller tal under segerdagsparaden den 24 juni 2020
Vladimir Putin håller tal under segerdagsparaden den 24 juni 2020 Foto: Dmitry Astakhov / TT

Västmakterna har förnekat sitt ansvar för andra världskrigets utbrott och Polens tragedi var varken Hitlers eller Stalins fel, utan det polska ledarskapets. Det menar Rysslands president i en nyligen publicerad essä där han ger sin tolkning av sanningen om 1900-talets turbulenta historia.

Under strecket
Publicerad

Även om politiska ledare främst är sysselsatta med nuet, tenderar många att blicka bakåt för att betona sina länders historia och den subtila länken mellan det förflutna och nutiden. I en epok där fenomen som kollektivt minne och symboliskt kapital ofta fått en lika viktig roll för staters ställning som ekonomi, territorium och militär makt, har betydelsen av historiepolitik blivit mer uppenbar. Trenden kan skönjas inte minst inom de internationella relationerna. 

Något förenklat förefaller flera stater hänge sig åt två versioner av officiell historieskrivning. Å ena sidan den som betonar ett lands heroiska och godhjärtade arv i kampen mot det ”onda” som befriare och förebild för ”universella värderingar”. Å andra sidan som ”offer”, något som åstadkoms genom betoningen av nationellt martyrskap och hågkomsten av lidande och historiska orättvisor som måste beriktigas. De två versionerna kan även kombineras och kontrasteras mot andra staters förment ”felaktiga” historieuppfattning – ett särdeles potent recept för konflikt.

Annons
Annons
Annons