Analys

Jan Blomgren:Putinkritiker kan slängas ut ur duman

Jan Blomgren

Över 200 ledamöter i det ryska underhuset, duman, är aktieägare och tar årligen emot utdelningar. Nu stäms en, Gennadij Gudkov, för ”olaglig affärsverksamhet” och i dag riskerar han att bli av med sin plats i parlamentet. Det som skiljer Gudkov från övriga i duman är att han har blivit en uttalad kritiker av Vladimir Putins regim.

Under strecket
Publicerad
Gennady Gudkov.

Gennady Gudkov.

Foto: AP
Annons

Det ryska parlamentet har sedan Vladimir Putin blev president 2000 fungerat som ett lydigt redskap för presidentkansliets förslag. Inte vid ett enda tillfälle har parlamentet röstat emot ett förslag från presidenten och spännande debatter förekommer sällan. I juni i år utspelades därför en ovanlig scen när Gennadij Gudkov och hans son Dmitrij – som också representerar Rättvisa Ryssland – ledde en protest i duman för att stoppa ett lagförslag som skulle göra det svårare för oppositionen att demonstrera.

Fördröjningstaktiken, som kallas filibuster, lyckades inte utan lagförslaget antogs. Men taktiken fick stort medialt genomslag och förstärkte Gennadij Gudkovs position som en av landets ledande oppositionella.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons