Annons

Putin vill ha med Gud i grundlagen

Rysslands president Vladimir Putin vill blanda in Gud när han skriver om författningen. Här står han på Röda torget i Moskva tillsammans med den rysk-ortodoxe patriarken Kirill. Arkivbild från 4 november 2019.
Rysslands president Vladimir Putin vill blanda in Gud när han skriver om författningen. Här står han på Röda torget i Moskva tillsammans med den rysk-ortodoxe patriarken Kirill. Arkivbild från 4 november 2019. Foto: Evgenia Novozhenina via AP/TT

Gud ser ut att få en egen plats i Rysslands författning – och lagtexten föreslås också slå fast att giftermål endast kan ingås mellan en man och en kvinna.

Under strecket
TT
Publicerad

President Vladimir Putin håller på att få igenom en större författningsreform, som viktar om maktbalansen i Rysslands styrande skikt, inför nästa mandatperiod då han enligt nuvarande skrivning inte har lov att ställa upp.

Putin lade i måndags fram en rad tillägg inför det att statsduman ska behandla reformförslaget på nytt om en vecka. I förslaget som ligger på bordet omnämns det ryska folkets "tro på Gud" och det stipuleras att giftermål endast är till för heterosexuella, meddelar kammarens vice talman Pjotr Tolstoj.

Annons
Annons
Annons