Annons

Ivar Arpi:Putin vill destabilisera Nato

Inte längre BFF.
Inte längre BFF. Foto: Ivan Sekretarev / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

Propagandakriget är i full gång. Sköt Turkiet ned det ryska stridsflyget över Syrien eller Turkiet? Vad gäller propaganda ligger Turkiet ljusår efter Ryssland dock. I sociala medier har proryska konton unisont vänt sina blickar från Ukraina till Syrien. Även bloggar och twitterkonton knutna till Novorussiya, den påhittade staten i östra Ukraina, skriver främst om fejden med Turkiet. Även de statligt ägda tv-kanalerna RT och Sputnik sprider liknande budskap. Även det omhuldade Wikileaks ägnar sig åt samma sak.

**Så vad är sant? **Både Turkiet och Ryssland är eniga om att det ryska planet sköts ned av turkiska F-16 den 24 november. Planet kraschade i ett område i Syrien som kontrolleras av turkmeniska rebeller. Ungefär därifrån är det svårt att nå enighet om vad som hänt.

Vad vi däremot vet är att Ryssland uppmanar ryssar att återvända hem från Turkiet, fryser handelsrelationerna och attackerar Turkiets allierade mer intensivt i Syrien. Vi vet också att Turkiet vill dra in Nato.

Vi vet även att Putin vill destabilisera Nato, EU och Väst. Ska man vara konspiratorisk så kanske han anser att Turkiet är en svag länk i lojaliteten inom Nato. Genom att utöva tryck där kan han försvaga trovärdigheten i artikel 5, som innebär kollektivt försvar om en medlem attackeras, vilket får konsekvenser även för Baltikum. Det är vad som ligger i vågskålen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons