Analys

Jan Blomgren:Putin väljer öst före väst

Jan Blomgren

Vid måndagens möte med Vladimir Putin i S:t Petersburg försökte EU:s tunga ledare få den ryske presidenten att gå med på en tuffare linje mot Syriens makthavare. Men Putin var relativt kallsinnig och han är mer intresserad av bra relationer österut än till Väst.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med det tilltagande våldet i Syrien och en ökad risk för ett landsomfattande inbördeskrig kommer det under veckan att hållas flera extrainkallade möten för att diskutera situationen. Så också när EU-ledarna Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso och Catherine Ashton igår träffade den ryske presidenten Vladimir Putin för ett traditionellt möte mellan EU och Ryssland. Men EU-trojkan får sannolikt åka hem tomhänta i dag från S:t Petersburg. Putin har inget behov av att kompromissa med EU och hans reseschema avslöjar på ett bra sätt den ryske presidentens prioriteringar i utlandspolitiken.

Putin tackade, för många överraskande, nej till G8-mötet i USA nyligen, vilket kan ses som en passning till hur relationen med USA kommer att utvecklas oavsett om Barack Obama får nytt förtroende eller inte. I stället gick första utlandsresan till grannen och den mest intima partnern Vitryssland. Efter blixtvisiter i helgen i Berlin och Paris blev det ett drygt dygn med ledarna för EU på Putins hemmaplan. Men det är inte där utan i den kinesiska huvudstaden Peking som veckans viktigaste diskussioner väntar för den nyvalde ryske presidenten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons