Putin startar militärövning när Ukraina möter Nato

President Putin överraskade på onsdagen med att starta en militärövning med 150 000 man i västra och centrala Ryssland. Samtidigt möter Ukraina försvarsalliansen Nato i Bryssel. Natos försvarsministrar manar till besinning.

Under strecket
Publicerad
Arkivbild på Vladimir Putin från en militärövning i juli förra året.

Arkivbild på Vladimir Putin från en militärövning i juli förra året.

Foto: ALEXEI NIKOLSKY/AP
Annons

En ökad militär aktivitet har redan märkts nära Sverige i internationellt luftrum över Östersjön. De senaste dagarna har Natos incidentberedskap i Baltikum, som upprätthålls av amerikanska F-15-plan, lyft flera gånger för att identifiera ryska militära flygplan. Det ryska luftlandsättningsförbandet i Pskov, nära estniska gränsen, har också sedan några dagar höjt sin beredskap.

På onsdagseftermiddagen tillkännagavs att huvuddelen av de ryska förbanden i västra och centrala Ryssland sätts på fötter. Detta genom den beredskapskontroll som president Vladimir Putin gett order om. Putin som också är överbefälhavare har flera gånger under senare år hastigt startat sådana kontroller. I somras sände han stora styrkor, totalt 160 000 man, till östra Ryssland där de övade stridsskjutning och sedan återvände till sina baser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons