Annons

Putin: Snowden kvar i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin bekräftar att den av USA eftersökte Edward Snowden kom till Moskva som transitpassagerare - och han är enligt Putin fortfarande kvar i flygplatsens transitområde.

Reuters, TT
Uppdaterad
Publicerad
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på tisdagens presskonferens.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på tisdagens presskonferens. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP

Mystiken tätnade alltmer kring Snowden och frågan om han någonsin ens kom till den ryska huvudstaden väcktes. Men nu bekräftar alltså Putin att Snowden är kvar i Ryssland. Putin uttalar sig under ett besök i Finland som följs av många nyhetsmedier.

Talespersonen för Vita husets säkerhetsråd Caitlin Hayden uppmanar Ryssland att omedelbart utvisa Snowden. Hon anser att det finns ”laglig grund” för hans utvisning både på grund av hans resehandlingar och de överhängande spionanklagelserna.

– Därför ber vi den ryska regeringen att vidta åtgärder för att utvisa Snowden omedelbart och att bygga på det starka samarbete kring brottsbekämpning som vi har haft, särskilt sedan bomberna vid Boston Marathon, sade hon enligt Reuters.

Annons

Först när planet var i luften insåg man att det hela kanske var en avledningsmanöver.

Edward Snowden är preliminärt åtalad i USA och efterlyst för bland annat spioneri och stöld av statlig egendom. USA har dragit in Snowdens pass, men trots skarpa markeringar inte lyckats få den ryska regeringen att gripa honom.

I spåren av övervakningsskandalen i USA föreslår ordföranden i senatens juridiska utskott stora begränsningar av de program som avslöjats av Edward Snowden.

Demokraten Patrick Leahy föreslår bland annat inskränkning av hur övervakning av privatpersoner med stöd av The Patriot Act ska få ske och att tillståndet för FISA, som ger regeringen långtgående befogenheter att spionera på privatpersoner, ska löpa ut redan 2015, i stället för 2017.

Det nya lagförslag som demokraten Patrick Leahy lade fram, med stöd av en republikan och ytterligare fyra demokrater i senaten, överensstämmer i stort med två tidigare förslag som han lagt i utskottet.

Leahy föreslår även en granskning av hur övervakningen av tele- och internettrafik påverkar amerikaners privatliv.

Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se

Washington TT-Reuters

Annons
Annons

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på tisdagens presskonferens.

Foto: IVAN SEKRETAREV/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons