Putin skakad av pensionärsuppror

Under drygt fem år har den ryske presidenten Vladimir Putin sluppit hårdare kritik från sina medborgare. Men nu tryter tålamodet och det är landets pensionärer som går i spetsen för landsomfattande protestdemonstrationer.

Under strecket
Publicerad
Annons

I ett arv från Sovjettiden har pensionärer, krigsveteraner och andra utsatta grupper haft statliga förmåner, bland annat fria lokala transporter, rabatt på medicin och telefon. I ett kontroversiellt beslut under semestertider förra sommaren ersatte parlamentet, på Putins inrådan, dessa förmåner med kontant betalning. Redan då hördes protester, men mer i skymundan. Dels var majoriteten av ryssarna ute på datjorna långt från nyhetsflödet, dels visste man inte hur de nya lagarna skulle slå.

Efter den första januari har pensionärerna fått besked: Ersättningen motsvarar inte alls kostnaderna. Miljoner drabbade säger att de inte längre har råd att utnyttja lokala bussar och spårvagnar. Under drygt en vecka har därför demonstrationer i alla större ryska städer stört den normalt stabila ordningen.
Pensionärer har blockerat centrala huvudvägar och kommunala byggnader. I går blev en kvinna i Novosibirsk överkörd av en jeep som försökte forcera en demonstration. De häftigaste protesterna har annars varit i
landets näst största stad S:t Petersburg. I lördags stoppade 10 000 demonstranter helt trafiken i centrum och där krävde också de förbittrade pensionärerna Putins avgång.

Annons
Annons
Annons