Annons

Arkadij Waxberg:Putin reviderar historien förgäves

Sovjetunionens mörka förflutna, med Gulag och Stalins terror, utgör en parentes i den nya historieskrivning som Putin påbjudit. Kreml minns hellre rymdfärder och andra heroiska stordåd. Men Rysslands historia skrivs inte enbart i skolböckerna.

Under strecket
Publicerad

Trots den uppsjö av statsangelägenheter som håller Rysslands president ständigt sysselsatt lyckades Vladimir Putin nyligen ta sig tid till en testund i all vänskaplighet med en grupp särskilt utvalda meningsfränder som har till yrke att undervisa gymnasieelever i historia. Putin slösar som bekant inte bort en enda minut i onödan. Detta samtal tog följaktligen upp en ytterst viktig fråga. Han formulerade sitt syfte med all önskvärd tydlighet: det handlade om att ge ungdomen rätt orientering för att kunna ta till sig och förstå landets historia. Utan bestämda grundkriterier, gemensamma för hela skolsystemet kan, resonerar Putin, historieämnet över huvud taget inte läras ut, det kommer bara att ställa till kaos och oreda i huvudet på eleverna.

Det vore dock ett stort misstag att tro att saken gäller att förbättra själva undervisningsmetodiken. Samtalet, som för övrigt offentliggjorts i detalj, är en del i en kampanj som redan pågått en tid och som har ett annat och mera långtgående syfte. I botten ligger en omvärdering av hela världshistorien – inte enbart den ryska – och att byta historiska realiteter mot dagens politiska klichéer så att den skall överensstämma med Kremls ideologiska omorientering. Omskrivningen av historien efter Putins modell är ett av den nuvarande statsledningens farligaste tilltag. Och man skrider till verket med liv och lust och med totalt förakt för de reaktioner man kommer att möta från omvärlden och från de ryssar som ännu inte har mist allt förstånd.

Annons
Annons
Annons