Arkadij Waxberg:Putin putsar på arvet efter Stalin

Det finns inte särskilt många ljuspunkter i den ryska politiken under det gångna året. Trots blixt­kriget i Georgien, massuppsägningar, katastrofala kapitalförluster och outhärdliga levnadsförhållanden gör Kreml inga försök till att minska motsättningarna i samhället.

Under strecket
Publicerad

Vladimir Putin (bilden) och Dmitri Medvedev har lyckats återupprätta Stalin, något som hans föregångare aldrig vågade sig på , skriver Arkadij Vaksberg.

Foto: REUTERS, SCANPIX
Annons

Skottår är olycksår enligt rysk folktro. Detta gamla skrock har dock inte alltid slagit in – tvärtom har de största olyckorna som drabbat Ryssland inträffat under andra år; 1917 och 1941 är välkända exempel på motsatsen. Men föreställningen är trots allt djupt rotad, och under det senaste året har man haft all anledning att ta i trä. Ändå var det många som knöt förhoppningar till skottåret 2008, framför allt att Dmitrij Medvedevs entré i Kreml skulle öppna för en utveckling i demokratisk riktning. Hur ska vi idag summera det gångna året? Vad har vi fått se av faktiska resultat och hur mycket stannade vid tomma löften? Vilka är årets viktigaste händelser?

Särskilt många ljuspunkter hittar vi dessvärre inte. Vanligen brukar året bjuda åtminstone några glädjeämnen och för att hyfsa ekvationen tvingas vi nästan ta till våra OS-medaljer från Peking, även om deras nytta för samhället i stort och medborgarna är ganska liten.

Annons
Annons
Annons