Annons

Jan Blomgren:Putin och Xi förenas – i motviljan mot USA

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping.
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping. Foto: Dmitri Lovetsky/TT

När stora delar av omvärlden kraftfullt reagerar på Kinas införande av nya säkerhetslagar i Hongkong så lär Vladimir Putin applådera i Moskva. Det som sker nu påminner om vad han själv gjorde genom annekteringen av Krim 2014.

Under strecket
Publicerad

Kinas överlägsna ekonomi och folkmängd kan mycket väl utgöra ett framtida ryskt hot, skriver Jan Blomgren.

Foto: Pavel Golovkin/TT

Visst, en stor skillnad mellan Krim och Hongkong är uppenbar: Ingen ifrågasätter att Hongkong tillhör Kina. Lika klart var det att Krim inte tillhörde Ryssland. Men det finns ändå klara paralleller mellan hur Xi Jinping och Vladimir Putin tänker och agerar. Båda ledarna är auktoritära, har en djup motvilja mot västliga influenser, en stark önskan och drivkraft efter total kontroll över sina egna länder. Demokrati och medborgerliga rättigheter är inga honnörsord.

För Kina blev demonstrationerna senaste året, som urartade med upplopp, en efterlängtad förevändning att stärka kontrollen över Hongkong. Och för Ryssland innebar störtandet av den ryssvänlige ukrainske presidenten Viktor Janukovitj 2014 att USA var på väg att få med även Ukraina i Natos expansion österut. Ett hot som Putin till varje pris ville stoppa och därmed infriade han drömmen att ta tillbaka Krim (en gåva Ukraina fick 1953).

Annons
Annons
Annons